Pereiti prie turinio

Vikipedija:Reikšmingumas/2024 m. redakcija

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Trumpinys:
VP:R
   Šis puslapis yra juodraštis.

Vikipedijoje reikšmingumas – tai testas, kurį naudoja redaktoriai, norėdami nuspręsti, ar tam tikra dalyko tema (objektas) yra verta straipsnio. Reikšmingumo kriterijaus reikalavimas yra įtvirtintas patikrinamumo taisyklėje, o šiame puslapyje yra pateikiamos praktinės šio reikalavimo taikymo gairės.

Informacija Vikipedijoje turi būti patikrinama; jei negalima rasti patikimų, nepriklausomų šaltinių tam tikra tema, tuomet Vikipedijoje tokio straipsnio neturėtų būti. Reikšmingumo samprata taiko šį esminį standartą tam, kad būtų išvengta beatodairiško temų įtraukimo. Straipsnių ir sąrašų temos turi būti žymios arba „vertos dėmesio“.

Laikoma, kad tema verta straipsnio, jei:

  • Atitinka toliau pateiktas bendrąsias reikšmingumo gaires arba temų srities reikšmingumo gaires; ir
  • Tema nėra atmestina pagal Kas nėra Vikipedija nuostatas.

Tai negarantuoja, kad tema būtinai bus tvarkoma kaip atskiras straipsnis. Redaktoriai gali savo nuožiūra sujungti arba sugrupuoti dvi ar daugiau susijusių temų į vieną straipsnį. Šiose gairėse tiesiog apibrėžiama kada tema yra tinkama atskiram straipsniui ar sąrašui. Šios nuostatos neriboja straipsnio ar sąrašo turinio, nors reikšmingumas dažniausiai naudojamas kaip įtraukimo į sąrašą kriterijus (pvz., nurodant žymius kokio nors universiteto akademikus). Norėdami sužinoti apie Vikipedijos nuostatas, susijusią su turiniu, žr. patikrinamumas, neutralus požiūris, jokių originalių tyrimų bei kas nėra Vikipedija.

Bendrosios reikšmingumo gairės[redaguoti vikitekstą]

Trumpinys:
VP:BRG

Laikoma, kad tema (objektas) tinkama atskiram straipsniui ar sąrašui, jei ji buvo reikšmingai aprašyta patikimuose šaltiniuose, kurie yra nepriklausomi nuo subjekto.

  • „Preziumuojama“ reiškia, jog reikšmingas aprašymas patikimuose šaltiniuose sukuria prielaidą, o ne garantiją, kad tema nusipelno atskiro straipsnio. Išsamesnė diskusija tarp redaktorių gali prieiti išvados, kad tema vis dėlto neturėtų turėti atskiro straipsnio – galbūt todėl, kad ji pažeidžia Kas nėra Vikipedija taisyklę, ypač jos dalį, kad Vikipedija nėra beatodairiškas informacijos rinkinys.
  • „Reikšmingai aprašyta“ reiškia, kad tema/objektas aptartas tiesiogiai ir išsamiai, ir norint aprašyti medžiagą nereikia originalaus tyrimo. Reikšmingas aprašymas yra daugiau nei smulkus paminėjimas, tačiau tai nebūtinai turi būti pagrindinė šaltinio medžiagos tema.
  • „Patikimas“ reiškia, kad šaltiniai turėtų turėti redakcinius standartus, siekiant patikrinti temos reikšmingumą pagal patikimų šaltinių gaires. Šaltiniai gali apimti publikuotus kūrinius visomis formomis ir medijomis bei bet kuria kalba. Antrinių šaltinių aprašančių temą egzistavimas yra yra geras reikšmingumo testas.
  • „Šaltiniai“ turėtų būti antriniai šaltiniai, nes jie yra objektyviausias reikšmingumo įrodymas. Nereikalaujama konkretaus šaltinių skaičiaus, nes šaltinių kokybė ir aprašymo gylis skiriasi, tačiau paprastai tikimasi kelių šaltinių. Šaltiniai neprivalo būti prieinami internete arba parašyti lietuvių kalba. Reikšmingumo nustatymo tikslais, kelios to paties autoriaus ar organizacijos publikacijos paprastai laikomos vienu šaltiniu.
  • „Nepriklausomi nuo subjekto“ neapima kūrinių, sukurtų straipsnio subjekto arba su juos susijusių asmenų ar organizacijų. Pavyzdžiui, reklama, pranešimai spaudai, autobiografijos ir subjekto internetinė svetainė nėra laikomi nepriklausomais.

Jei tema (objektas) neatitinka šių kriterijų, bet vis dėlto turi patikrinamų faktų, tuomet gali būti verta ją aprašyti kitame straipsnyje.

Temų srities reikšmingumo gairės[redaguoti vikitekstą]

Tam tikros temų sritys turi papildomas reikšmingumo nuostatas, kurios padeda paaiškinti, kada galima arba verta turėti atskirą straipsnį. Šiuo metu yra pasiūlytos gairės šioms temų sritims:

Priklausomai nuo dalyko, temų reikšmingumo nustatymo kriterijai ar praktinis jų taikymas gali varijuoti. Todėl šios gairės padeda praplėsti arba susiaurinti kriterijus konkrečiose dalykų srityse.

Reikšmingumo savybės[redaguoti vikitekstą]

Reikšmingumas reikalauja patikrinamų įrodymų[redaguoti vikitekstą]

Turi būti objektyvūs įrodymai, kad straipsnio objektas ar tema buvo reikšmingai aprašyta patikimų ir nepriklausomų šaltinių. Šie įrodymai t. y. pagrindžiantys šaltiniai turi būti patikrinami. Nei viena tema nėra automatiškai ar savaime reikšminga vien dėl to, kad ji egzistuoja: įrodymai turi pademonstruoti, kad tema buvo išsamiai aprašyta ar pripažinta, ir, kad tai nebuvo tik trumpalaikis interesas.

Reikšmingumo kriterijus nėra taikomas straipsnio turiniui[redaguoti vikitekstą]

Reikšmingumas, kaip kriterijus, yra taikomas sprendžiant ar įtraukti (t. y. sukurti arba trinti) straipsnį. Tačiau šis kriterijus nėra taikomas straipsnio turiniui. Turinio aprėptį straipsniuose ar sąrašuose reglamentuoja deramo svorio ir balanso principai, Vikipedija:Kas nėra Vikipedija nuostatos bei kitos turinio politikos taisyklės ir gairės.

Reikšmingumas yra straipsnio objekto savybė[redaguoti vikitekstą]

Reikšmingumas yra straipsnio objekto, o ne paties straipsnio savybė. Jei jis nebuvo aprašytas už Vikipedijos ribų, kad ir kiek būtų tobulinamas Vikipedijos straipsnis, jo objektas nuo to reikšmingas nepasidarys. Kita vertus, jei esama tinkamų pasiremti šaltinių, kad ir kaip prastai parašytas ir šaltiniais pagrįstas būtų straipsnis, jo objekto reikšmingumas nuo to nesumažės. Taigi, straipsnio objekto reikšmingumas priklauso nuo to, ar egzistuoja nepriklausomi, patikimi šaltiniai, kuriais būtų galima pasiremti straipsnyje. Visgi ne visų straipsnio objektų reikšmingumą vienodai lengva nustatyti. Pavyzdžiui, akivaizdu, kad Martyno Liuterio atveju tokių šaltinių gausu, o kai kuriais atvejais į straipsnį neįtraukus reikšmingumą pademonstruojančių šaltinių, nebus įmanoma nustatyti, kad jų yra.

Reikšmingumas priklauso nuo tinkamų šaltinių egzistavimo, o ne nuo straipsnio šaltinių būklės[redaguoti vikitekstą]

Tai, kad straipsnyje trūksta nuorodų į šaltinius (skirtingai nuo publikuotų nepriklausomų, patikimų šaltinių – tiek spausdintinių, tiek prieinamų internete – nebuvimo), nereiškia, kad straipsnio objektas (tema) yra nereikšmingas. Reikia tik to, kad egzistuotų (būtų publikuoti) tinkami pasiremti nepriklausomi, patikimi šaltiniai. Vertindami reikšmingumą, redaktoriai turėtų įvertinti ne tik pačiame straipsnyje nurodytus šaltinius, bet ir tai, ar esama straipsnyje nenurodytų reikšmingumą pagrindžiančių šaltinių.

Nėra galutinių Vikipedijos straipsnių versijų, tad straipsnio objektas (tema) gali būti reikšmingas, jei esama tinkamų šaltinių, nepaisant to, kad jie nebuvo nurodyti straipsnyje. Visgi, jei reikšmingumu jau buvo suabejota, paprastai nepakanka tvirtinti, kad egzistuoja kažkokie neįvardyti šaltiniai, ypač jei laikui bėgant neatsiranda įrodymų.

Reikšmingumas nepriklauso nuo esamos straipsnio būklės
Esama straipsnio būklė Publikuoti šaltiniai Rezultatas
Nepacituota tinkamų šaltinių arba pacituota mažai N Nėra arba tėra mažai tinkamų pacituoti šaltinių N Greičiausiai nereikšmingas
Pacituoti įvairūs tinkami šaltiniai checkY Esama įvairių tinkamų šaltinių, kuriuos būtų galima pacituoti checkY Greičiausiai reikšmingas
Nepacituota tinkamų šaltinių arba pacituota mažai checkY Esama įvairių tinkamų šaltinių, kuriuos būtų galima pacituoti checkY Greičiausiai reikšmingas

Dažniausiai pasitaikančios aplinkybės[redaguoti vikitekstą]

Savireklama ir viešinimas[redaguoti vikitekstą]

Publikavimas patikimame šaltinyje ne visada yra pakankamas reikšmingumo įrodymas. Vikipedija nėra propagavimo ar reklamos priemonė. Dėl šios priežasties, siekiant straipsnių neutralumo, taip pat yra reikalingi nepriklausomi šaltiniai, kurie neturėtų paskatos (finansinės, politinės ar kitos) propaguoti temos.

Trumpalaikis susidomėjimas[redaguoti vikitekstą]

Turi būti įrodymų ar pagrįstas vertinimas, kad straipsnio objektas buvo pakankamai plačiai aprašytas nepriklausomuose šaltiniuose ne vien dėl trumpalaikio susidomėjimo, viešinimo ar populiarinimo kampanijos. Vikipedija nėra žiniasklaidos priemonė. Dėl šios priežasties, taip pat netinka šaltiniai, kurie skelbia informaciją nedarydami atrankos (pvz. yra tik sąrašai ar katalogai).

Reikšmingumas pats savaime nėra laikinas. Jei straipsnio objektas jau buvo pakankamai plačiai aprašytas tinkamuose pasiremti šaltiniuose, tuomet nebūtina, kad apie jį būtų rašoma ir toliau. Vis dėlto kai kuriais atvejais, praėjus kuriam laikui, gali būti iš naujo įvertinta, ar aprašymų pakanka.

Įvykiai[redaguoti vikitekstą]

Žiniasklaidos priemonėse aprašoma daug įvairių įvykių, tačiau susidomėjimas jais dažnai būna trumpalaikis. Pavyzdžiui, tikėtina, kad naujiena apie mieste kilusį gaisrą po kiek laiko nebus aktuali ir apie tai daugiau nebus rašoma, nes įvykis nebuvo reikšmingas istoriniame ar kitame kontekste. Istorinis miesto gaisras būtų aprašomas išsamiai bei, tikėtina, būtų rašoma ir praėjus ilgam laiko tarpui, pvz., Didysis Londono gaisras. Tačiau yra įvykių, kuriuos galima įvertinti kaip reikšmingus iš anksto, pvz., didelis žemės drebėjimas, ekologinė katastrofa, popiežiaus mirtis ir pan.

Asmenys[redaguoti vikitekstą]

Asmenų atveju trumpalaikis susidomėjimas gali kilti dėl kokio nors vieno įvykio, be kurio tas asmuo nebūtų aprašytas: pvz., asmuo pasižymėjo išgelbėdamas skęstantįjį, tapo išpuolio auka arba sportininkas aprašomas vien dėl to, kad mirė jaunas, o ne dėl pasiekimų.

Reikšmingumo kriterijaus paaiškinimas[redaguoti vikitekstą]

Redaktoriai taiko reikšmingumo kriterijų visiems straipsnio objektams (temoms) tam, kad nustatytų ar Vikipedija turėtų įtraukti atskirą straipsnį ta tema. Pagrindinis šių standartų tikslas – užtikrinti, kad redaktoriai kurtų straipsnius, atitinkančius pagrindines turinio politikos nuostatas.

  • „Reikšmingai aprašyta šaltiniuose“ kriterijus – reikalingas tam, kad būtų galima parašyti visą straipsnį, o ne pusę pastraipos ar tik apibrėžimą. Jei šia tema galima parašyti tik kelis sakinius ir paremti šaltiniais, tuomet ta tema nėra tinkama atskiram straipsniui, o turėtų būti sujungta į straipsnį platesne tema arba atitinkamą sąrašą.
  • Patikimų šaltinių kriterijus – reikalingas tam, kad būtų užtikrinta, jog neplatinama nepatvirtinta ar melaginga informacija, gandai, paskalos, bei tam, kad nebūtų publikuojami beatodairiški informacijos rinkiniai.
  • Nepriklausomų šaltinių kriterijus – reikalingas tam, kad straipsniai būtų teisingi, subalansuoti ir atitinkantys Vikipedijos neutralaus požiūrio nuostatas; bei užtikrintų, kad straipsniai nereklamuoja produkto, paslaugos ar organizacijos. Papildomai skaitykite čia.
  • Antrinių šaltinių kriterijus – reikalingas tam, kad straipsnis atitiktų Vikipedija nėra pirminis šaltinis nuostatas.
  • Kelių šaltinių kriterijus – reikalingas tam, kad straipsnis būtų pakankamai subalansuotas, pagal Vikipedijos neutralaus požiūrio nuostatas, taip vengiant atstovauti tik vieno autoriaus požiūrį. Dėl šios priežasties kelios to paties asmens ar organizacijos publikacijos laikomos vienu šaltiniu.
  • Straipsniai organizuojami redaktorių nuožiūra bei konsensusu tam, būtų išvengta tiek ilgų bei išpūstų straipsnių, tiek labai siaurų, kurių nebūtų galimybės tinkamai išplėtoti. Redaktoriai gali nuspręsti, kad skaitytojams geriau siaurą temą pateikti kaip platesnės temos dalį.

Straipsniai netenkinantys reikšmingumo kriterijaus[redaguoti vikitekstą]

Straipsnio objektai ar temos, kurios neatitinka reikšmingumo kriterijaus, nėra įtraukiamos į Vikipedija kaip atskiri straipsniai. Nežymios temos su glaudžiai susijusiais reikšmingais straipsniais ar sąrašais dažnai sujungiamos į tuos puslapius, o medžiaga neturinti tokių susijusių reikšmingų temų paprastai yra trinama.

Jei straipsnyje nepateikiama pakankamai šaltinių, kurie pademonstruotų temos reikšmingumą, tuomet vadovaukitės geranoriškumo prezumpcija ir:

  • Paprašykite juos pateikti straipsnio autoriaus arba paieškokite tinkamų šaltinių patys.
  • Įdėkite {{Reikšmingumas}} žymę, kad įspėtumėte kitus redaktorius.
  • Pasitarkite dėl šaltinių su kitais redaktoriais; specializuotose temose, pamėginti rasti gerai tą sritį išmanančių redaktorių.
  • Apsvarstykite galimybę sujungti turinį su jau esančiu straipsniu platesne ar susijusia tema.
  • Jei turite pagrįstą vertinimą, kad, vis dėlto, straipsnio objektas nereikšmingas – nominuokite trynimui naudojant {{PTR}} žymę.

Straipsnių temos, kurios akivaizdžiai nėra reikšmingos, turėtų būti trinamos: naudokite {{Trinti}} žymę.

Taip pat žiūrėkite[redaguoti vikitekstą]

  • {{Reikšmingumas}} – naudojama pažymėti straipsnius, kurių dalykų reikšmingumu abejojama