Vikipedija:Geranoriškumo prezumpcija

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Vikipedijoje taikoma geranoriškumo prezumpcija – laikomasi nuostatos, jog kiti Vikipedijos naudotojai siekia gero (pagerinti straipsnių kokybę ir pan.), nebent būtų rimtų įrodymų, kad yra priešingai. Tai vienas esminių, pamatinių Vikipedijos principų.[1]

Ši taisyklė taikoma ketinimams, o ne veiksmams. Asmuo, net ir kupinas geriausių norų, gali padaryti didelių klaidų, ypač jei jis nėra gerai susipažinęs su Vikipedijos taisyklėmis. Tačiau, kol nėra įrodymų, kad asmuo buvo negeranoriškas, reikia elgtis lyg jis yra geranoriškas – mandagiai paprašyti pakomentuoti ir pagrįsti savo veiksmus aptarimų puslapyje, paaiškinti, kodėl atitinkamas veiksmas buvo netinkamas ar pan.

Rimtais įrodymais nepagrįstas kaltinimas šios taisyklės pažeidimu irgi pažeidžia geranoriškumo prezumpciją.

Geranoriškumo prezumpcija netrukdo žalos apribojimo veiksmų[redaguoti vikitekstą]

Geranoriškumo prezumpcija netrukdo imtis veiksmų naudotojo keliamai žalai apriboti (blokuoti, ištrinti autorinėmis teisėmis apsaugotą turinį ir pan), nes jie skiriami atsižvelgiant į elgesį, o ne į norus. Todėl dažnai tos pačios priemonės vienodai tinka tiek piktavališkiems naudotojams, tiek ir geranoriškiems, bet nekompetetingiems, išvengiant būtinybės įrodyti piktavališkumą.

Jei iš esmės geri ketinimai prieštarauja kertiniams Vikipedijos principams (neutralumo ir pan), su jais sutikti ar jų svarstyti nėra kaip tačiau agresyvus tonas irgi retai padeda. Patariama elgtis kaip aprašyta Vikipedija:Vikierezija straipsnyje.

Tvarkos nežinojimas gali ir atleisti nuo atsakomybės[redaguoti vikitekstą]

Vikipedijoje stengiamasi nenaudoti teisės normos, teigiančios, kad įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Nors prieš atliekant kokius nors keitimus susipažinti su Vikipedijos taisyklėmis yra labai pagirtina, pareiga susipažinti su taisykle paprastai atsiranda po įspėjimo. Todėl perspėjant (ypač jei pažeidėjas po to vis dar nesupranta) patartina pateikti nuorodą į esamas taisykles.

Kai kuriais atvejais ši nuostata negalioja. Pavyzdžiui, tai, kad grubus pasikartojantis kitų naudotojų įžeidinėjimas yra neleistinas, kiekvienas turi žinoti ir nesusipažinęs su Vikipedijos taisyklėmis. Rimtai atsakoma ir jei padaryta didelė žala pavyzdžiui, blogai veikiantis botas sugadino daug straipsnių.

Ši taisyklė nereikalauja daryti prielaidos apie geranoriškumą, esant rimtų įrodymų, kad tokia prielaida klaidinga. Tokiais įrodymais galima laikyti dažną vandalizmą, melą, kitų naudotojų įžeidinėjimą ir pan.

Reakcija į kritiką[redaguoti vikitekstą]

Atsakymas į kritiką turi būti geranoriškas. Pageidautina remtis konkrečiais pavydžiais, nuorodomis į redagavimo skirtumus, taisykles. Tai sumažina tolesnio konflikto, asmeninių užsipuolimų, redagavimo karų ir vandalizmo tikimybę. Ten, kur priimtina, patartina pabrėžti gerus ketinimus, atlikti norą ieškoti kompromiso atitinkančius redagavimus. Jei su kritika nesutinkama, tą irgi galima parašyti mandagiais sakiniais, siūlyti diskusijas, balsavimą.

  1. angl. Assuming good faith is a fundamental principle on Wikipedia, vok. ein Grundprinzip der von Wikimedia betriebenen Wikis, rus. фундаментальный принцип любого вики-проекта, в том числе и Википедии