Vikipedija:Naudotojų klonai

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia aprašytos Vikipedijos taisyklės, galiojančios visiems Vikipedijos dalyviams.
Taisyklės gali būti keičiamos tik nustatyta tvarka.

Naudotojo klonas arba marionetinis naudotojas yra papildoma to paties asmens sukurta Vikipedijos naudotojo paskyra. Naudoti klonus yra draudžiama, neskaitant žemiau išvardintų konkrečių išimčių.

Surinkus pakankamai medžiagos, liudijančios apie tai, kad atitinkama paskyra yra klonas, ji blokuojama neribotam laikui. Dėl galimų sankcijų pagrindiniam naudotojui sprendžia administratoriai. Esant ypatingiems atvejams, gali būti rengiamas balsavimas.

Leidžiami klonų naudojimo būdai[redaguoti vikitekstą]

Žemiau aprašytos išimtys, kuomet naudotojas gali turėti klonus. Visais šiais atvejais naudotojas klono puslapyje nuo pat sukūrimo momento turėtų vienareikšmiai nurodyti, kad tai yra jo klonas, naudodamas šabloną Šablonas:Klonas. Taip pat pageidautina, kad savo puslapyje nurodytų, kokius turi klonus ir dėl kokių priežasčių.

Jei manote, kad Jums reikalingas klonas dėl rimtos priežasties, kuri nėra čia paminėta, galite prašymą ir priežastis parašyti į Bendruomenės aptarimą.

  • Rekomenduojama sukurti atskiras paskyras botams. Tai leidžia nufiltruoti jų keitimus naujausių keitimų sąraše. Tokios paskyros turi būti tinkamai užregistruotos ir pažymėtos.
  • Kartais tikslinga naudoti klonus sąsajos testavimui.

Ypač rimti taisyklių pažeidimai[redaguoti vikitekstą]

Klonų naudojimas balsavimuose yra ypač didelis pažeidimas, už kurį gali būti blokuojama be papildomų svarstymų ilgam laikotarpiui. Taip pat, klonų naudojimas diskusijose, palaikant ar prieštaraujant kažkuriai pozicijai.

Papildomos normos[redaguoti vikitekstą]

IP adresai[redaguoti vikitekstą]

Kai kuriais atvejais pasitaikius šios taisyklės draudžiamiems veiksmams neprisijungusio naudotojo IP adresas irgi gali būti laikomas klonu:

  • Balsavimuose
  • Diskusijose

Naujų naudotojų verbavimas[redaguoti vikitekstą]

Naujų žmonių kvietimas dalyvauti Vikipedijos veikloje apskritai yra skatintina. Tačiau kartais tai daroma vien tam, kad jie paremtų savo pusę diskusijoje ar net balsavime. Net jei fiziškai tai nėra klonai, t.y. kiekviena paskyra priklauso realiam skirtingam asmeniui, iš principo toks elgesys nesiskiria nuo klonų naudojimo balsuojant ar diskutuojant ir yra griežtai draudžiamas.

Neteisingos klonų naudojimo priežastys[redaguoti vikitekstą]

Kartais naudotojai nori sukurti naują paskyrą, siekdami pasikeisti savo naudotojo vardą. Tai nėra būtina, nes bet kuris biurokratas paprašius gali pakeisti paskyros vardą neprarandant su paskyra susijusios informacijos (pavyzdžiui, indėlio, keitimų istorijos). Tam rekomenduojama pasinaudoti procesu, aprašytu Vikipedija:Vardo perėmimas.

Taip pat skaitykite[redaguoti vikitekstą]