Vikipedija:Nepriklausomi šaltiniai

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia pateiktas pasiūlymas oficialioms Vikipedijos taisyklėms ar tvarkai.
Prašome pasisakyti aptarimo puslapyje.

Nepriklausomi šaltiniai – medžiaga, sukurta su objektu nesusijusios šalies, turinčios redakcinę nepriklausomybę ir neįsitraukusios į interesų konfliktą. Nepriklausomi šaltiniai nėra pranešimai spaudai, interviu, užsakomieji straipsniai žiniasklaidoje, oficialiosios svetainės, asmenų biografijos jų darbovietės svetainėje ir pan. Straipsniai žiniasklaidoje, kur daugiausia tik cituojami įmonės atstovų pasisakymai, taip pat nėra nepriklausomi šaltiniai. Kad šaltinis būtų nepriklausomas, apie objektą turi rašyti trečioji šalis, iš to negaunanti kokios nors asmeninės, finansinės, politinės naudos. Negali būti kokio nors finansinio ar teisinio ryšio su aprašomu objektu.

Vikipedijoje remtis nepriklausomais (ar trečiosios šalies) šaltiniais svarbu dėl to, kad tai padeda parašyti objektyvų straipsnį, kuriame jo objektas aprašytas subalansuotai, be perdėto dėmesio paties objekto požiūriui. Be to, tai padeda apsaugoti Vikipediją nuo (savi)reklamos, asmeninės finansinės naudos ir kitų negerovių. Remiantis nepriklausomais šaltiniais, straipsnis gali būti parašytas iš subalansuoto, nesuinteresuoto požiūrio taško, o ne paties straipsnio objekto perspektyvos. Kad straipsnis būtų parašytas neutraliai, svarbu perteikti įvairius objekto vertinimus, sutinkamus nuo jo nepriklausomuose šaltiniuose.

Rėmimasis nepriklausomais šaltiniais padeda nustatyti straipsnio objekto reikšmingumą. Kad objektas būtų laikomas reikšmingu, apie jį turi būti galima parašyti pakankamai išsamų straipsnį, remiantis nepriklausomais šaltiniais. Jei nėra nepriklausomų šaltinių, kuriais būtų galima pasiremti straipsnyje, vadinasi, to straipsnio objektas nėra reikšmingas. Nors Vikipedija nėra spausdintinė enciklopedija ir joje nereikia taupyti vietos, tai nereiškia, kad čia galima rašyti apie bet ką, kas pasirodys svarbu ar naudinga skaitytojams. Kad būtų išlaikytas neutralumas, Vikipedija negali pasikliauti kurio nors vieno ją redaguojančio asmens nuomone apie tai, kas yra svarbu ir aprašytina. Kita vertus, gali nutikti taip, kad nors objekto aprašymų nepriklausomuose šaltiniuose esama, tačiau išsiskiria projekto dalyvių nuomonės dėl to, ar jų pakanka. Tokios situacijos sprendžiamos konsensuso keliu.

Straipsniai, kuriuose nepakankamai plačiai remiamasi nepriklausomais šaltiniais, žymėtini šablonu {{nepriklausomi šaltiniai}}. Jei kyla abejonių, ar egzistuoja nepriklausomi šaltiniai, kuriuose straipsnio objektas pakankamai plačiai aprašytas, straipsnis žymėtinas šablonu {{reikšmingumas}}.

Ne trečiosios šalies šaltiniais Vikipedijos straipsniuose saikingai gali būti remiamasi, tačiau turi būti aiškiai nurodytas šaltinio ryšys su straipsnio objektu, pvz.: „Organizacija „X“ tvirtino, kad į protesto akciją susirinko 10 000 žmonių“. Netinka rašyti, kad „į protesto akciją susirinko 10 000 žmonių“. Tokiais šaltiniais gali būti paremiamos nekontroversiškos detalės, tačiau būtinas atidumas. Tvirtinimai, kad „UAB „Y“ yra pažangiausia įmonė savo srityje“, „produktas „X“ – daugiausia apdovanojimų pelnęs“, „mokykla taiko inovatyvius mokymo metodus“ ir pan., negali būti paremti su objektu artimai susijusiais šaltiniais.

Susijusios sąvokos[redaguoti vikitekstą]

Kita kalbant apie šaltinius sutinkama sąvoka yra antriniai šaltiniai. Antrinis šaltinis nereiškia nepriklausomas, o pirminis – priklausomas ar susijęs su straipsnio objektu. Neretai antriniai šaltiniai yra trečiosios šalies arba nepriklausomi šaltiniai, tačiau ne visuomet. Pvz., antrinis šaltinis yra knyga, kurioje nagrinėjama originali medžiaga (pirminis šaltinis), pvz., naujienų pranešimai.