Vikipedija:Aptarimai

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia aprašytos Vikipedijos taisyklės, galiojančios visiems Vikipedijos dalyviams.
Taisyklės gali būti keičiamos tik nustatyta tvarka.

Aptarimai pasiekiami prie kiekvieno Vikipedijos puslapio. Tačiau čia pateiktos taisyklės skirtos ne tik patiems aptarimams, bet ir kitur vykstančioms diskusijoms.

Paprastai kiekvieno Vikipedijos puslapio aptarimas yra skirtas to puslapio tobulinimų svarstymams. Tad, pavyzdžiui, straipsnio aptarime neturėtų būti diskutuojama apie straipsnio objektą.

Naudotojo puslapio aptarimas (kitaip tariant, naudotojo aptarimas) yra skirtas visų pirma ne diskusijoms apie naudotojo puslapį, bet diskusijoms su pačiu naudotoju. Tiesa, šios diskusijos vis viena turėtų sietis su Vikipedija. Pavyzdžiui, naudotojo aptarime tinka pateikti pasiūlymus, pastabas ir komentarus, susijusius su kažkuo, kas dažnai pastebima naudotojo daromuose keitimuose. Be to, diskusijos, kurios tiktų kitiems puslapiams, ten turėtų ir vykti.

Kituose puslapiuose paprastai yra nurodoma, kokios diskusijos juose turi vykti.

Jei diskusija iš principo galėtų vykti keliose vietose, ji vis viena turėtų vykti tik vienoje iš jų. Kitose galima pateikti trumpus skelbimus, nurodančius tikrąją diskusijos vietą, atkreipti dėmesį į atskirus pasisakymus.

Formatavimas[redaguoti vikitekstą]

Diskusijos susideda iš atskirų pasisakymų. Kiekvienas pasisakymas yra vientisas. Nereikėtų įterpinėti kitų pasisakymų į svetimo pasisakymo vidų.

Kiekvienas pasisakymas turėtų baigtis pasisakiusio naudotojo parašu. Nesant parašo, galima vietoje jo įterpti šabloną {{Šablonas:Anon}}.

Kadangi parašas turi palengvinti diskusijos skaitymą ir supratimą, jis turi nurodyti naudotojo vardą ir pasisakymo laiką. Be to, paraše turi būti nuoroda į naudotojo puslapį, jo aptarimą arba indėlio puslapį. Paraše negalima nurodyti vardo, visiškai nieko bendro neturinčio su naudotojo vardu. Parašas gali būti naudojamas ir nestandartinis, bet reikėtų vengti tokių parašų, kurie (patys arba jų išeities tekstas aptarime) yra sunkiai perskaitomi, netvarkingi, erzinantys ar klaidinantys. Parašuose negali būti jokių žinučių, paveikslėlių ar nuorodų ne į naudotojo puslapį, jo aptarimą arba indėlio puslapį.

Tai, kad vienas pasisakymas yra atsakymas į kitą, nurodoma lygiavimu. Lygiavimui naudojami dvitaškiai („:“). Pasisakymas, atsakantis į kitą pasisakymą, rašomas po juo ir lygiuojamas toliau nuo kairiojo krašto. Tačiau jei atitraukimų nuo krašto padaugėja tiek, kad diskusija dėl jų pasidaro sunkiai skaitoma, galima eilinio atsakymo neatitraukti nuo krašto. Tokiu atveju jo pradžioje verta paminėti, kad taip yra padaryta. Be to, jei dėl išsišakojusios diskusijos pasidaro nebeakivaizdu, į kurį pasisakymą atsakoma, gali būti verta tai nurodyti atskirai, galbūt išskiriant atsakymą į atskirą skyrių.

Skirtingos diskusijos tame pat aptarime išskiriamos į atskirus skyrius. Prireikus (dėl didelės diskusijų apimties ar dėl iš dalies skirtingų temų) galima išskirti ir poskyrius.

Diskusijų keitimas, trynimas, archyvavimas ir perkėlimas[redaguoti vikitekstą]

Paprastai įvykusių diskusijų rekomenduotina neredaguoti. Beveik visada galima redaguoti savus nesenus pasisakymus. Kita vertus, kai kuriais atvejais (ypač kai į taisomą pasisakymą kažkas jau atsakė) tokius pakeitimus verta daryti taip, kad būtų galima suprasti, koks pasisakymas buvo iki pakeitimo. Pavyzdžiui, tokiu atveju galima trintiną tekstą išbraukti pasinaudojus <s> žyme.

Ypač nepatartina redaguoti svetimų pakeitimų. Net turint rimtą priežastį reikėtų stengtis nesuteikti svetimam pasisakymui kitos prasmės.

Paprastai aptarimai ne trinami, o archyvuojami. Išimtys taikomos vandalizmui, klonų pasisakymams, kuriais apeinamas blokavimas, pasisakymams ne į temą ir pan.

Diskusijos archyvuojamos perkeliant jas į kitą puslapį. Paprastai tas puslapis yra pradinio aptarimo subpuslapis. Jo pavadinime paprastai rašomas žodis „Archyvas“ su archyvo numeriu. Nuorodos į archyvus paprastai pateikiamos pradinio aptarimo viršuje.

Diskusija, kuri turėtų vykti kitoje vietoje, gali būti perkeliama. Perkėlimas yra panašus į archyvavimą. Vietoj perkeltos diskusijos galima paminėti, kad ji perkelta ir kur. Panašų įrašą galima padaryti ir prie pačios perkeltos diskusijos. Tokius įrašus patartina daryti sumažintu šriftu.

Taip pat žiūrėti[redaguoti vikitekstą]