Vera Veriovkina

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ilja Repinas. Veros Vasiljevnos Veriovkinos portretas (1916 m.)

Vera Abeg-Veriovkina (rus. Вера Васильевна Абегг-Веревкина, pranc. Veronika Abegg-Verevkine; 1872 m. sausio 28 d. Kaune, Rusijos imperija – 1960 m. gegužės 11 d. Sent Andre d'Ala, Prancūzija) – Lietuvoje, Rusijoje, Uzbekistane ir Prancūzijoje kūrusi tapytoja.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė kauniečio Vilhelmo Abego šeimoje. Sankt Peterburge lankė Centrinę (barono Šteglico) piešimo mokyklą, 1893 m. mokėsi privačiai pas Ilją Repiną. 189395 m. studijavo Sankt Peterburgo dailės akademijoje. 1896 m. ištekėjo už Kauno gubernatoriaus Piotro Veriovkino brolio Vsevolodo (1872–1924). Vyro giminėje menininkė rado supratimą – paveikslus tapė ir jo motina Jelizaveta Veriovkina, ir sesuo Mariana Veriovkina.

Šeima persikėlė gyventi į Bucharą (dab. Uzbekistanas), ten Vera Veriovkina kūrė etiudus. 1903 m. Veriovkinai pervažiavo į Lietuvą, valdė Pažaislio ir Maželiškių dvarus. 1909 m. gyveno Kaune. Pirmojo pasaulinio karo metais V.Veriovkina Rusijos kariuomenėje dirbo gailėstingąja sesute. Su vyru išsiskyrė. 1916 m. gyveno Suomijos Kuokkalos (dab. Repino) vietovėje, bendravo su savo mokytoju Ilja Repinu, tapė.

Pokaryje grįžo į Lietuvą ir, apie 19201923 m. pardavusi Pažaislio dvarą, emigravo į Prancūziją. Apsistojo Nicoje, apie 1926 m. persikėlė į Paryžių. Tapė paveikslus, gyveno skurdžiai. 1949 m. paskelbė prisiminimus apie dailininką Ilją Repiną.

V.Veriovkinos kūrybai būdingi modernizmo bruožai: tapant peizažus buvo linkusi į impresionizmą, o kuriant portretus – į ekspresionizmą. Darbai saugomi I.Repino muziejuje Repino miestelyje (dab. Rusija) ir Pierre'o Gochtowt'o kolekcijoje Prancūzijoje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]