Vekšė

Koordinatės: 56°53′0″ š. pl. 14°47′0″ r. ilg. / 56.88333°š. pl. 14.78333°r. ilg. / 56.88333; 14.78333 (Vekšė)
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vekšė
šved. Växjö
      
Vekšės katedra
Vekšė
Vekšė
56°53′0″ š. pl. 14°47′0″ r. ilg. / 56.88333°š. pl. 14.78333°r. ilg. / 56.88333; 14.78333 (Vekšė)
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Švedijos vėliava Švedija
Lėnas Kronobergo lėnas
Gyventojų (2006) 55 992
Plotas 29,29 km²
Tankumas (2006) 1 912 žm./km²
Vikiteka Vekšė
Kirčiavimas Vèkšė

Vekšė – miestas pietų Švedijoje, Smolando provincijoje, Kronobergo lene, Vekšės savivaldybėje prie Vekšės ir Helgos ežerų. Provincijos, lėno ir savivaldybės centras.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XI a. ant Vekšės ežero kranto krikščionybės misionierius Šventasis Zigfridas pastatė bažnyčią ir šaltinyje prie katedros pradėjo krikštyti vietos gyventojus. Jis tapo garsiausiu Švedijos šventuoju. Tačiau jo sūnėnai Unaman, Sunaman ir Vinaman už krikščionybės skelbimą sumokėjo gyvybėmis – pagonys jiems nukirto galvas. Jie tapo Vekšės kankiniais.

1342 m. Vekšė gavo miesto teises ir privilegiją rengti kasmetines muges. Nuo tų laikų Vekšė yra garsiausias pietų Švedijos prekybos, kultūros ir švietimo centras. Ties Kronobergu ėjo siena su Danija, todėl mieste vyko intensyvi prekyba kailiais, gyvuliais, geležies, tekstilės dirbiniais, papuošalais. Nuo XV a. vyko tradicinės mugės: Zigfrido mugė vasario viduryje ir Britos mugė spalio pradžioje.

XIV a. Smolande kilo valstiečių sukilimas, kuriam vadovavo Helgos ežero saloje stovėjusios Kronobergo pilies savininkas Nilsas Dakas. Pilį sugriovė danai. 1612 m. danų kariai sudegino ir sugriovė visą Vekšės miestą. 1740 m. žaibas trenkė į Vekšės katedrą, kilo gaisras, sunaikinęs unikalų interjerą. 1838 m. vasario mėn. miesto rotušėje vykusio kaukių baliaus metu kilęs gaisras dėl stipraus vėjo greitai išplito po miestą ir sunaikino daugiau, kaip pusę pastatų. 1843 m. miestas vėl sudegė, o vietinis laikraštis išėjo su antrašte „Vekšės daugiau nebėra“.

1742 m. Kosta Boda pastatyta pirmoji stiklo gamykla, davusi pradžią Stiklo karalystei. Tačiau XIX a. daugiau, kaip 200 000 Smolando gyventojų laimės ieškoti išvyko svetur, daugiausiai į JAV. Emigrantų provaikaičiams, ieškantiems savo šaknų, Vekšėje veikia Emigrantų namai.

Švietimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vekšės universitetas turi 14 000 studentų, daugiausiai studijuojančių verslo valdymą. Veikia 27 bendrojo lavinimo mokyklos, 11 gimnazijų bei technikumų ir 5 specialiosios ir aukštesniosios mokyklos suaugusiems.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miesto centre yra Vekšės teatras, kuriame savo kūrybinį kelią pradėjo daug garsių aktorių ir dainininkų. Koncertai vykta taip pat ir Vekšės katedroje bei Koncertų rūmuose, pastatytuose 1991 m. 1978 m. parke pastatyta stiklinė miesto globėjo Šv. Zigfrido skulptūra.

Turizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestas garsėja Linėjaus parku, kurį sodinti pradėjo Gėlių karalius Karlas Linėjus. Jame sukaupta unikali kaktusų kolekcija. Turistų mėgstamas Teleborgo vandens bokštas, vadinamas Aido bokštu, po kurio įgaubtu dugnu net mažiausias garsas virsta 50 kartų stipresniu aidu ir kartojasi apie 12 kartų.

Apie 200 apylinkių ežerų tinka žvejybai ir vandens turizmui. Stiklo gamyklose vakarais, dar neataušusiose krosnyse kepamos silkės „hittsill“, kurias, užsigeriant vietoje gaminamais gėrimais, galima valgyti, klausantis švedų liaudies muzikos.

Nuo 1968 m. kasmet antrąjį rugpjūčio savaitgalį Vekšėje vyksta Karlo Oskaro dienos, skirtos atminti didžiajai švedų emigracijai į Ameriką atminti. Renkamas metų švedas-amerikietis.

Muziejai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vekšėje veikia:

  • Smolando muziejus, pastatytas 1867 m. pagal architekto F. V. Šalanderio projektą. Jo kolekcija pradėta rinkti 1792 m.
  • Stiklo muziejus, atidarytas 1996 m., kuriame be stiklo dirbinių taip pat sukaupta krašto archeologijos kolekcija, žemdirbystės įrankiai, bažnyčios relikvijos, meno dirbiniai, numizmatikos kolekcija.
  • Valdymo muziejus,
  • Psichiatrijos istorijos muziejus
  • Karo muziejus
  • Emigrantų muziejus, skirtas 18461930 m. istorijai, kai 1,3 mln. švedų paliko gimtąjį kraštą.

Pilys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teleborgo pilis
Kronobergo pilies griuvėsiai

Teleborgo pilis, ant Trumeno ežero kranto pastatyta XIX a. pabaigoje, tačiau savo architektūra primena Viduramžius. Ją, pagautas romantiškos nuotaikos, pastatė grafas Gustavas Frederikas Bondas. Vasarą pilyje veikia kavinė, vyksta iškilmingi Vekšės savivaldybės priėmimai.

Kronogergo pilies griuvėsiai Helgos ežero saloje dabar mėgstama vasaros koncertų ir festivalių vieta. Greta XVIII a. Riterių kiemas, kuriame veikia kavinė. Ant Helgos ežero kranto įsikūrusi Evedalio poilsiavietė su 3 žvaigždučių kempingais, prieplauka, paplūdimiais, baidarių stotimi.

Ekologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vekšės ežeras buvo vienas labiausiai užterštų ežerų pasaulyje, kadangi į ežerą sutekėdavo visa miesto buitinė ir pramoninė kanalizacija. Tačiau 19701980 m. savivaldybė, pasitelkusi specialistus, ežerą išvalė. Buvusio karinio poligono laukuose buvo įrengti valymo įrenginiai, iš kurių ištekėjęs apvalytas vanduo toliau natūraliai apsivalo tekėdamas buvusių apkasų ir naujai iškastais grioviais-upeliais.

Mažindami miesto oro taršą Viekšio energetikai pirmieji Švedijoje panaudojo naujausias technologijas ir, atsisakę senųjų katilų, kuriuose buvo deginamas mazutas ir durpės, pastatė naujus kogeneracinius įrenginius, kuriuose kūrenamas biokuras. Sandvik II elektrinė pilnai automatizuota, joje gaminamos šilumos ir elektros energijos pakanka visam miestui.

Žmonės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vekšėje gimė arba dirbo:

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Futbolo klubai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stadionai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]