Vaisių midus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Midus su apelsinais ir razinomis

Vaisių midus - fermentuotas alkoholinis gėrimas. Gaminamas iš medaus su vandeniu ir šviežių vaisių ar uogų sulčių.

Nuo midaus jis skiriasi tuo, kad gaminant tikrąjį midų, medus su vaisių sultimis maišomas rūgimo pradžioje, o vaisiniam - medumi tik pasaldinamas. Vaisių midui gaminti tinka blogesnis medus, iš kelminių avilių, kuriame būna įmaišyta bičių duonos ir perų, suneštas iš grikių ir bet kuris tamsesnės spalvos medus, nes jo kvapo ir skonio trūkumus pašalina sulčių kvapas.

Gaminant vaisių midų, išvirus medų ir atskiedus jį vandeniu, vietoj prieskonių kiekvienai 10 l atskiesto medaus pridedama 2-2,5 l aromatingų grynų vaisių ar uogų sulčių. Vaisinis agrastų, baltųjų serbentų, obuolių ir kriaušių midus savo spalva beveik nesiskiria nuo grynojo midaus, esti gana malonaus skonio. Todėl išvirtą medų galima skiesti ne vandeniu, bet nelabai rūgščiomis obuolių sultimis arba obuolių-kriaušių sulčių mišiniu. Pridėjus vyšnių, aviečių, mėlynių, juodųjų ar raudonųjų serbentų sulčių, gaunamas gana aromatingas ir gero skonio vaisių midus, ryškesnės, nuo uogų sulčių priklausančios spalvos.

Vaisių midus rauginamas su tokiomis pačiomis vyno mielėmis, kurios dedamos į atitinkamus vaisių vynus arba grynąjį midų. Mieles padauginamos tų pačių vaisių medumi ar cukrumi pasaldintose, atskiestose, virintose ir atvėsintose sultyse.