Todži

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Todži
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Japonija
Tipas Kultūrinis
Kriterijus ii, iv
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda 688
Regionas** Azija
Įrašymo istorija
Įrašas 1994  (18 sesija)
Todži šalies/regiono žemėlapyje
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Todži (jap. 東寺 = Tō-ji, liet. Rytinė šventykla) – nuo 796 m. veikianti ir seniausia iki šiol išlikusi budistinė šventykla Kiote, Japonijoje. Įtraukta į Pasaulio paveldo sąrašą kaip vienas iš Senojo Kioto istorinių paminklų, o su šventykla susiję archyvai priskirti Pasaulio atminties registrui.[1]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šventykla įkurta 796 m. steigiant tuometinę sostinę, vadintą Heijanu (vėliau pervadintą į Kiotą). Tai buvo viena iš dviejų tuo metu mieste egzistavusių šventyklų, pastatyta imperatoriaus Kamu nurodymu. Antroji – Saidži (jap. 西寺 = Sai-ji, liet. Vakarinė šventykla) – iki šių dienų neišlikusi.

823 m. imperatorius Saga Todži vadovu paskyrė vienuolį Kūkajų, į Japoniją iš Kinijos atnešusį Šingon krypties budizmą. Anot jo mokymo, budizmas turėjo būti prieinamas visiems žmonėms, nepaisant jų socialinės padėties, o nušvitimą galėjo pasiekti bet kuris žmogus.

Šventykla stipriai nukentėjo XV a. vykusio Onino karo metu. Vėliau buvo atstatyta, tačiau ne iki galo atkartojant pirminę pastatų formą.[2]

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šventyklos teritorija suplanuota pagal to meto taisykles: pastatai išdėstyti tiesioje linijoje, pradedant didžiaisiais pietiniais vertais (Nandai-mon), už jų stovinčiu pagrindiniu pastatu (Kondo), toliau šventųjų raštų studijų pastatu (Kodo) ir galiausiai refektoriumu (Jikido). Šios linijos kairėje taip pat yra įšventinimo pastatas (Kancho-in), svečių namai (Kyaku-den) bei Kūkajui pagerbti skirtas įkūrėjo pastatas (Taishido arba Miedo). Kairėje dominuoja medinė pagoda. Iš viso teritorija užima apie 10 ha plotą, be pastatų joje yra sodai su keliais mažais tvenkiniais.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Archives of Tōji temple contained in one-hundred boxes, UNESCO
  2. Martin, J. H., & Martin, P. G. (2014). Kyoto. Tuttle Publishing.