Okinavos sala

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Amami Ošima, Tokunošima, šiaurinė Okinava ir Iriomotė
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Japonijos vėliava Japonija
Tipas Gamtos
Kriterijus x
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 1574
Regionas** Azija–Ramusis vandenynas
Įrašymo istorija
Įrašas 2021  (44 sesija)
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Okinavos sala (沖縄本島 Okinawa - hontō) – didžiausia Riūkiū salyno sala, kurioje įsikūrusi Okinavos prefektūros sostinė Naha. Salos plotas – 1 201,03 km²

1990 m. Okinavos saloje gyveno 1,22 mln. žmonių, sudėjus učina (vietinius Okinavos salos gyventojus), japonus ir emigrantus (tarp jų – amerikiečių kariuomenės personalas ir jų šeimos).

2021 m. šiaurinė Okinava kartu su Amami Ošima, Tokunošimos, ir Iriomotės salomis buvo UNESCO pripažinta kaip pasaulio paveldo objektas[1].

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Okinavos sala esti Riūkiū salų grandinės šiaurės rytuose

Pietinė salos dalis sudaryta iš koralinių rifų, tuo tarpu šiaurinė pusė sudaryta daugiau iš vulkaninių uolienų. Pietuose, kur paplitę lengvai ardomi kalkakmeniai, yra daug olų, kurių labiausiai žinoma – Giokusendas, esantis Nandžio mieste (tiksliau – buvusioje Tamagasuko kaimo, kuris dabar prijungtas prie Nandžio, vietoje).

Salos klimatas – subtropinis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Riūkiū karalystė.

Nuo seno Okinava buvo svarbiausia Riūkiū karalystės dalis. Kadangi didžioji dalis šiaurinės Okinavos salos neapgyvendinta, pietūs, o ypatingai Naha, yra smarkiai urbanizuota. Saloje išlikę 6 gusuku, učina tvirtovės, kurių dauguma virtę griuvėsiais.

Antrojo pasaulinio karo metu Japonijai pasidavus, JAV šią salą valdė iki 1972 m. birželio 17 d. Iki tada Okinavos saloje buvo pasilikusios JAV ginkluotosios pajėgos ir Kadenos aviacijos bazė, Japonijos vyriausybės pakvietimu kaip dalis Abipusiško bendradarbiavimo ir saugumo tarp JAV ir Japonijos sutarties (Treaty of Mutual Cooperation and Security between the United States and Japan).

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]