Atlantinis eršketas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Sturys)
Acipenser sturio
Apsauga: 0(Ex) - Išnykusi/tikėtinai išnykusi rūšis
Atlantinis eršketas (Acipenser sturio)
Atlantinis eršketas (Acipenser sturio)
Apsaugos būklė

Grėsmingai nykstantys (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Stuburiniai
( Vertebrata)
Antklasis: Kaulinės žuvys
( Osteichthyes)
Klasė: Stipinpelekės žuvys
( Actinopterygii)
Būrys: Eršketžuvės
( Acipenseriformes)
Šeima: Eršketinės
( Acipenseridae)
Gentis: Eršketai
( Acipenser)
Rūšis: Atlantinis eršketas
( Acipenser sturio)
Binomas
Acipenser sturio
Linnaeus, 1758

Atlantinis eršketas, arba europinis eršketas, paprastasis eršketas, sturys (Acipenser sturio) – eršketžuvių (Acipenseriformes) būrio, eršketinių (Acipenseridae) šeimos, eršketų (Acipenser) genties jūrų ir gėlavandenė žuvis.

Ansčiau buvo manyta, kad Baltijos aštriašnipiai eršketai (Acipenser oxyrinchus oxyrinchus), esą Atlantinių eršketų porūšis.

Atlantinio eršketo (Acipenser sturio) paveikslėlis iš „British Freshwater Fishes“ knygos (1879), jos autorius – Alexander’is Francis’is Lydon’as

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Labai reta žuvis. Atlantiniai eršketai savaime istoriškai buvo paplitę Europos pakrantes skalaujančiose jūrose ir įlankose, bei į jas įtekančiose upėse palei žemyno vakarų, pietvakarių ir šiaurės vakarų pakrantes, tai Baltijos jūroje, Šiaurės jūroje, Biskajos įlankoje, Viduržemio jūroje, Tirėnų jūroje, Adrijos jūroje, Egėjo jūroje, Juodojoje jūroje. Pavieniai individai yra buvę aptinkami net Baltojoje jūroje, prie Islandijos pakrančių ir Šiaurės Afrikos priekrantėse palei Viduržemio jūrą ir Atlanto vandenyną.

XXI a. pradžioje, Europoje yra dar aptinkama tik Garonos, Dordonės upėse, ir Žirondos estuarijoje (pietvakarių Prancūzija), bei Biskajos įlankoje iki pat Šiaurės jūros. Manoma, kad laisvėje yra išlikę nuo 20 iki 750, maksimaliai iki 800 brandaus amžiaus šios rūšies individų.

Nerštui migruoja į upes.

Paplitimas Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvo paplitęs Baltijos jūroje palei žemyninį atabradą. Nerštui migruodavo į Nemuno žemupį, todėl žuvis praeivė. Įrašytas į Lietuvos raudonosios knygos 0 (Ex) kategoriją.

Apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiulė žuvis. Lietuvoje kartu su Baltijos aštriašnipiu eršketu (Acipenser oxyrinchus oxyrinchus) yra stambiausia žuvų rūšis, už kuriuos stambesnė tik durklažuvė (Xiphias gladius), kartais pasitaikanti Baltijos jūroje, Lietuvos teritoriniuose vandenyse[2].

Atlantiniai eršketai įprastai pasitaiko apie 125 cm kūno ilgio[3]. Vidutinis kūno ilgis 1,5-3 m, maksimalus iki 6 m, maksimalus svoris iki 850 kg[4].

Pilvinė pusė plokščia, nugarinė – iškili. Šnipas ilgas, su 4 ūsais. Nugara pilkšvai rusva ar pilkšvai rausva. Pilvas šviesus. Nugarinėje pusėje yra 9–14 kaulinių plokštelių, šoninėje 24–36, pilvinėje 10–12 labai stambių.

Patinai ♂ lytiškai subręsta apie 10-12 metų, patelės ♀ vėliau, nuo 13-16 metų. Išgyvena daugiau kaip 60 metų, maksimaliai iki 100 metų.

Mityba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minta smulkiomis žuvimis, moliuskais, vėžiagyviais ir kitais bestuburiais.

Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Acipenser sturio“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2009-10-24.
  2. researchgate.net / A survey of the data on swordfish (Xiphias gladius Linnaeus, 1758) detected in the southern and south-eastern part of the Baltic Sea | Authors: Egidijus Bacevičius, Klaipeda University, Klaipėda, LithuaniaJanuary 2005
  3. fishbase.in / Acipenser sturio Linnaeus, 1758 Sturgeon
  4. rm.coe.int / PAN-EUROPEAN ACTION PLANFOR STURGEONS | CONVENTION ON THE CONSERVATION OF EUROPEAN WILDLIFEAND NATURAL HABITATS; Standing Committee 38th meeting. Strasbourg, 27-30 November 2018

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]