Juodkalnijos herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Juodkalnijos herbas

Juodkalnijos herbas – vienas iš Juodkalnijos valstybės atributų, beskydis herbas, kurį sudaro auksinis dvigalvis erelis pakeltais sparnais su karūna ir su skydu ant krūtinės.

Juodkalnijos herbas buvo priimtas 2004 m. liepos 13 d. parlamento išleistu įstatymu. Šis herbas panaudotas ir Juodkalnijos vėliavoje bei Juodkalnijos armijos herbe. Vėliau jis buvo patvirtintas 2007 m. spalio 2 d. konstitucijoje.

Juodkalnijos herbo esminė dalis yra dvigalvis auksinis erelis pakeltais sparnais. Virš galvų – auksinė karūna. Snapai pražioti, kyšo raudoni liežuviai. Dešinėje kojoje laiko auksinį skeptrą, kairėje – mėlyną karališkąjį obuolį, apjuostą auksinėmis juostomis ir su auksiniu kryželiu viršuje. Ant erelio krūtines skydelis su mėlynu lauku ir žalia papėde. Papėdės viršuje balta juostelė. Skydelio centre einantis auksinis liūtas.

Dvigalvis erelis buvo Petrovičių-Njegošų dinastijos simbolis, o anksčiau – Paleologų valdomos Bizantijos simbolis. Dvi galvos seniau simbolizavo valstybės ir bažnyčios vienybę. Viduramžiais dvigalvį erelį kaip simbolį naudojo Zetos kunigaikštystės valdovai iš Crnojevičių giminės. Bendra Juodkalnijos herbo kompozicija įkvėpta Rusijos imperijos herbo, nes Juodkalnijos valdovai XIX a. turėjo glaudžius dinastinius ir politinius ryšius su Rusijos imperijos valdovais.

Krūtinės skyde esantis einantis liūtas yra vyskupų ženklas, reprezentuoja Prisikėlimą Biblijoje (Kristus Visų valdovas, Judos liūtas). Jis panašus į liūtą Venecijos respublikos, kuri turėjo nemažą įtaką Juodkalnijai, simbolikoje. Nepriklausomybė atgavusi Juodkalnija buvo palaipsniui tapusi teokratine valstybe, tai padėjo išlaikyti vienybę ginantis nuo nuolatinių osmanų puldinėjimų.

Dabar Juodkalnija yra pasaulietinė demokratinė respublika, todėl Petrovičių-Njegošų dinastijos karūnos panaudojimas kėlė tam tikrų prieštaravimų. Dabartinis Juodkalnijos herbas labai populiarus, jie plačiai naudojami privačiuose namuose, verslo institucijose, privačiose mokyklose kaip nacionalinio išdidumo simbolis.