Šiaurės Airijos herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šiaurės Airijos herbas

Šiaurės Airijos herbas – herbas, 1924 m., po Airijos atsiskyrimo, paskirtas Šiaurės Airijos vyriausybei. Herbo skyde yra raudonas kryžius baltame lauke, ant kryžiaus balta šešiakampė žvaigždė, kurioje yra raudona dešinė plaštaka, nukirsta per riešą, pirštais į viršų delnu į priekį. Virš žvaigždės, ant viršutinio kryžiaus skersinio – auksinė karūna. Dešinysis skydininkas – raudonas liūtas ginkluotas auksu, o kairysis – oranžinis didžiaragis elnias (Megaloceros giganteus), abu skydininkai su auksiniais antkakliais ir laiko po vėliavą su ieties antgaliais. Liūtas laiko mėlyną vėliavą su auksinėmis Airijos arfa ir karūna virš jos, o elnias – geltoną Alsterio vėliavą su raudonu kryžiumi. Abi vėliavos, kurių kotai auksiniai, atkreiptos į skydą.

1923 m. Šiaurės Airija jau buvo gavusi didįjį antspaudą ir vėliavą. 1924 m. sausį imta galvoti, koks turi būti herbas. Projektas buvo paruoštas ir pateiktas Šiaurės Airijos vyriausybei 1924 m. balandį, o rugpjūčio 2 d. karaliaus Jurgio V patvirtintas kaip Šiaurės Airijos herbas. Skydininkai buvo pridėti 1925 m. 1971 m. buvo pridėta auksinis pamatas, ant kurio stovi skydininkai.

1972 m. Šiaurės Airijos vyriausybė nutraukė veiklą, todėl ir herbą nustota oficialiai naudoti. Herbo suteikimas nebuvo anuliuotas, bet herbas laikomas istoriniu, nes nebėra institucijos (vyriausybės), kuriai herbas buvo suteiktas.
Dabartinė Šiaurės Airijos valdžia (Northern Ireland Executive) herbo neturi.