Rygos realinė mokykla

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Rygos miesto realinė mokykla (rus. Рижскoe городское реальное училище, vok. Stadt-Realschule zu Riga, latv. Rīgas Pilsētas reālskola) – Rusijos imperijos laikais vidurinį išsilavinimą teikusi realinė mokykla Rygoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1873 m. Rusijos caras Aleksandras II pasirašė įsaką kurti Rygoje keturmetę realinę mokyklą. Pastatas iškilo 18761879 m., projekto autoriumi buvo architektas Johanas Danielius Felsko. Tai trijų aukštų neoklasicistinis pastatas su centrinėje dalyje kiek iškilusiu rizalitu. Mokoma buvo vokiečių kalba, vėliau pereita prie rusų kalbos. Dėstomi dalykai tokie pat kaip klasikinėje gimnazijoje, tik sumažintas kalbų pamokų skaičius, o padidinta tiksliųjų disciplinų apimtis. Baigusieji dažniausiai rinkdavosi inžinerines arba karines specialybes ir toliau studijuodavo aukštosiose mokyklose.

Pirmojo pasaulinio karo metu pastate įsikūrė Mergaičių gimnazija ir Berniukų realinė mokykla. Vėliau abi švietimo įstaigos apjungtos į Pirmąją vidurinę mokyklą, kurioje jau buvo mokoma latviškai. 1919 m. jai suteiktas Antrosios vidurinės mokyklos vardas, kuris išlaikė iki mūsų dienų.

Mokykla išugdė nemažai iškilių asmenybių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]