Rygos juodasis balzamas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rygos juodasis balzamas
Rygos juodasis balzamas

Rygos juodasis balzamas (latv. Rīgas Melnais balzams) – tradicinis Latvijos žolelių balzamas, gaminamas įvairius natūralius ingredientus maišant į spiritą. Gėrimas 45 % (tūrio) stiprumo. Geriamas grynas, su ledu, maišytas su degtine, šnapsu, akvavita, toniku, pilamas į arbatą, kavą, juodųjų serbentų sultis ir kt. Su juoduoju balzamu daromi kokteiliai. Kartais ju užpila ant ledų. Juodasis balzamas yra juodas ir labai kartus, bet su jaučiamu saldumu.

Rygos juodąjį balzamą gamina AB „Latvijas Balzams“. Tradicinį receptą sukūrė Abrahamas Kunzė (Abraham Kunze), Rygoje gyvenęs vaistininkas.

Sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Balzamo gardžio pagrindas yra mišinys iš 24 skirtingų ingredientų (žiedų, pumpurų, sulčių, šaknelių, aliejų, uogų). Ingredientų pavyzdžiai – liepžiedžiai, beržų pumpurai, Peru balzaminis aliejus, konjakas, avietės, mėlynės, bruknės, imbieras, natūralus medus.
Gėrimas gaminamas ąžuolo statinėse. Pardavinėjamas rankų darbo keraminiuose buteliuose. Juodo balzamo kokybė per daugelį metų patvirtinta tarptautinių mugių medaliais (virš 30).

Rygos juodasis balzamas naudojamas liaudies medicinoje kaip priemonė nuo persišaldymo ir virškinimo problemų. Pagal legendą imperatorė Jekaterina, lankiusi Latviją ir vizito metu susirgusi, pasveiko gydoma juoduoju balzamu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]