Pirmasis kanalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Pirmasis Baltijos kanalas)
Pirmasis kanalas
Первый канал
Šalis Rusija
Rodoma Pasauliniu mastu
Savininkas Rusijos vyriausybė (75 %) ir Nacionalinė medijos grupė (25 %)
Transliavimo
pradžia
1995 m. balandžio 1 d.
Vaizdo
formatas
SDTV 576i 16:9
HDTV 1080i
Interneto
svetainė
www.1tv.ru (Rusijoje)
www.1tv.com (Pasaulyje)

Pirmasis kanalas (rus. Первый канал) – 1995 m. balandžio 1 d. įkurtas Rusijos televizijos kanalas, vienas didžiausių ir įtakingiausių Rusijoje. Centrinė televizijos būstinė yra Maskvoje (Rusijos Federacija). Pirmojo Baltijos kanalo centrinė būstinė įsikūrusi Rygoje (Latvija), Lietuvai laidas rengianti studija įsikūrusi Vilniuje.

Kanalo kalba – rusų. Laidos transliuojamos per palydovinę ir kabelinę televiziją. Šalys, kuriose transliuoja specialiai regionui pritaikytą programą: Rusija, Ukraina, Baltarusija, Estija, Latvija, Lietuva, Izraelis. Taip pat yra speciali programa Europai, Azijai, Afrikai, Šiaurės Amerikai ir NVS.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkūrėjas – Vladislavas Listjevas. Buvo įkurtas TSRS laikais transliuotos pirmosios televizijos programos (nuo 1951 m. kovo 22 d.) pagrindu. Nuo 1991 m. iki Pirmojo kanalo įkūrimo (1995 m.) pirmosios programos pagrindu buvo transliuojamas Ostankino pirmasis kanalas.

Nuo 2003 m. sausio 1 d. taip pat transliuoja Baltijos šalims pritaikytą programą. Kanalas, transliuojantis Baltijos šalims – Pirmasis Baltijos kanalas (rus. Первый Балтийский канал).

Programa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Programą sudaro filmai, serialai, autorinės laidos („Keliautojų klubas“, „Gyvūnijos pasaulyje“ ir kt.). Pirmasis kanalas taip pat dalyvauja kai kurių vaidybinių filmų kūrime (filmai „Nakties sargyba“, „Dienos sargyba“ ir kt.).

Antilietuviška veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2013 m. spalio 4 d. Jolantos Butkevičienės vadovaujama Lietuvai adaptuota „Pirmojo Baltijos kanalo“ versija transliavo laidą „Žmogus ir įstatymas“ (rus. Человек и закон)[1], kurioje buvo neigiami TSRS karinių dalinių nusikaltimai 1991 m. sausio 13 d. įvykiuose.[2]

Po kilusio ažiotažo Lietuvoje J. Butkevičienė pasitraukė iš savo pareigų, o LR Teismas uždraudė šalyje šiuo kanalu transliuoti ne ES pagamintą produkciją.[3]

Tris mėnesius PBK rodė tik ES šalyse sukurtą programą, o 2014 m. sausio 15 d. grįžo įprasta PBK programa.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]