Petrus Christus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Petruso Christaus „Jaunos merginos portretas“ (apie 1470, Berlyno paveikslų galerija)

Petrusas Christus (Kristus, ol. Petrus Christus, apie 1410-20 – 1475-76 m.) – flamandų ankstyvojo Nyderlandų meno dailininkas.

Tik apie 30 darbų jam yra priskiriami, 9 iš jų pasirašyti. Tikriausiai garsiausias iš jų - „Jaunos merginos portretas“ (dešinėje).

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Beveik nieko tikro nežinoma apie Petruso gyvenimą. Jis gimė Baarle miestelyje netoli Antverpeno 1410-20 m. Apie jo jaunystės mokslus nežinoma nieko, spėjama, kad jis galėjo mokytis Jano van Eiko dirbtuvėse ar bent pas kurį nors Van Eiko pasekėją. 1444 m. Petrusas įsigijo Briugės miesto pilietybę ir pradėjo vadovauti Van Eiko dirbtuvėms (Van Eikas mirė 1441 m.). Manoma, kad jei Petrusas būtų buvęs Van Eiko mokinys, jis Briugės pilietybę būtų gavęs automatiškai.

Kaip ten bebūtų, iš visų reikšmingų to meto Nyderlandų tapytojų Petrusas Christus išsiskyrė kaip nuosekliausias Jano van Eiko pasekėjas, tačiau laikui bėgant įvairios įtakos jo kūryboje pradėjo persipinti. Vėlesniuose darbuose pasireiškė Rogiro van der Veideno, Robero Kampeno ir Dirko Bautso įtakos. 1457-63 m. Petrusas Christus greičiausiai lankėsi Italijoje, bent jau Milano mieste, ir yra kronikose minimas Pieras iš Briugės. Atitinkamai tuo metu Milane lankėsi Antonelas da Mesina (minimas kaip Sicilietis Antonelas). Gali būti, kad abu menininkai buvo susitikę. Šitaip italų renesanso įtaka persidavė Nyderlandų dailininkams. Petrusui Christui priklauso pirmasis Nyderlandų meno paveikslas „Madona su Kūdikiu soste“ (apie 1460), kuriame taisyklingai panaudoti linijinės perspektyvos dėsniai, tuo metu ištobulinti Italijoje. Taip pat Petrusas galėjo lankytis Genujoje ir Venecijoje. Atitinkamai Antonelas da Mesina ir Džovanis Belinis galėjo iš jo perimti aliejinės tapybos techniką.

1462 m. Petrusas su žmona Gaudicine įstojo į religinę labdaros ir paramos organizaciją Briugėje, kuriai greičiausiai skyrė paveikslą „Išdžiuvusiojo medžio Madona“ (iki 1473, nuo bendrijos pavadinimo). Petrusas Christus mirė apie 1475-76 m. Briugėje, palaidotas Šv. Marijos bažnyčioje. Jo paveikslams dažnai prikišama, kad žmonės juose atrodo tarsi lėlės.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]