Peretas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Terminas hieroglifais
prt
Peret
pr
D21
X1
N5
„Augimas“

Peret – vienas iš trijų metų laikų Senovės Egipto kalendoriuje, kurio pavadinimas reiškė „Augimas“. Tai buvo vidurinysis metų laikas, ir jį sudarė 4 mėnesiai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gamtinis pereto sezonas prasidėdavo po acheto (apie spalio vidurį), ir trukdavo 120 dienų, t. y. iki vasario vidurio. Jo metu atslūgus Nilo vandeniui imdavo vešėti augalai.

Kalendorinis pereto sezonas nesutapo su gamtiniu peretu, kadangi kalendoriniai metai buvo šiek tiek trumpesni nei gamtiniai (t. y. Sirijaus metai). Sezonas ilgainiui išpuldavo vis anksčiau, lyginant su Nilo potvyniais ir Sirijaus patekėjimu. 1321 m. pr. m. e., praėjus vienam Sotiniam ciklui (t. y. 1460 m.), peretas vėl sugrįžo į pirminę padėtį Nilo patvynių atžvilgiu, o vėliau vėl ėmė atsilikti.

22 m. pr. m. e. įvykdžius kalendoriaus reformą ir įvedus Koptų kalendorių, kalendorinio pereto pradžia buvo fiksuota Julijaus kalendoriaus atžvilgiu (t. y. gruodžio 26 d., arba sausio 8 d Grigaliaus kalendoriuje), ir peretas trunka iki gruodžio 26 d. (sausio 8 d.).

Mėnesiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paretą sudaro 4 mėnesiai, kurie dažnai numeruojami sezone. Kadangi 1291 m. pr. m. e. faraonas Amenofis I įvykdė kalendoriaus reformą, paskelbdamas Techi (Džehuti) pirmuoju metų mėnesiu (anksčiau juo buvo Vepet-Renpet), pereto mėnesiai iki reformos ir po jos yra nevienodi.

Mėnesiai
Nr. sezone Iki reformos Po reformos
Egiptietiškai Koptiškai Graikiškai
I Ka-her-Ka Ta-Abet Tobis Tobi
II Šef-Bedet Mecher Meširis Mechir
III Rekeh-Ver Pa-en-Amenhotep Paremhatepas Famenoth
IV Rekeh-Nedes Pa-en-Renenutet Peremoudis Farmouthi