Tobis (mėnuo)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Terminas hieroglifais
šf-bdt
Šef-Bedet
S
I9
M34tZ1
kviečių varpos
tA-abt
Ta-Abet
X1
G1
D58X1
Z5
Graikų k. Tybi (Τυβί)
Koptų k. Tobi
Arabų k. Touba (طوبه)

Tobi (kopt. Ⲧⲱⲃⲓ, gr. Τυβί) – penktasis Koptų kalendoriaus mėnuo, turintis 30 dienų ir maždaug atitinkantis laikotarpį tarp sausio 9 ir vasario 7 d. Grigaliaus kalendoriuje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis mėnuo egzistavo jau Senosios karalystės laikotarpiu, ir buvo šeštasis metų mėnuo. Dėl to jis buvo vadinamas antruoju pereto sezono mėnesiu (2-nw-prt). Mėnuo buvo siejamas su derlingumo dievu Minu, ir jo pavadinimas buvo Šef-Bedet, reiškiantis „kviečių varpos“. Pavadinimas žymėjo tai, kad maždaug tuo metu pradėdavo bręsti javai. Naujojoje karalystėje mėnesiui buvo suteiktas naujas pavadinimas Ta-Abet.

Pačioje pradžioje jis sutapo su laikotarpiu, maždaug atitinkančiu lapkričio II pusę ir gruodžio I pusę (Memfyje prasidėdavo lapkričio 16 d.) pagal Grigaliaus kalendorių, tačiau dėl to, kad Egipto kalendoriaus metai ne visai atitiko Saulės (Sirijaus) metus, šis mėnuo ilgainiui išpuldavo vis anksčiau, lyginant su Nilo potvyniais ir Sirijaus patekėjimu (t. y. Nilo potvyniai prasidėdavo vis vėliau kalendoriuje, kas 4 metus vėluodami viena diena). 1321 m. pr. m. e., praėjus vienam Sotiniam ciklui (t. y. 1460 m.), Šef-Bedet vėl sugrįžo į pirminę padėtį Nilo patvynių atžvilgiu. 1291 m. pr. m. e. faraonas Amenofis I įvykdė kalendoriaus reformą, paskelbdamas Techi (Džehuti) pirmuoju metų mėnesiu, ir tada Ta-Abetas tapo žinomas pirmuoju pereto mėnesiu.

Kadangi metų ilgis nebuvo reformuotas, Ta-Abetas vėl ėmė atsilikti. 22 m. pr. m. e. įvykdžius kalendoriaus reformą ir įvedus Koptų kalendorių, Tobio pradžia buvo fiksuota Julijaus kalendoriaus atžvilgiu (t. y. gruodžio 27 d.).

XVI a. reformavus Julijaus kalendorių ir įvedus Grigaliaus, iki mūsų laikų susidarė 13 d. skirtumas tarp Grigaliaus ir koptų kalendoriaus. Dėl to tobio 1 d. dabar sutampa su sausio 9 d.

Šventės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Nechebkau (tobio 1 d.) – dar vadinama Horo naujaisiais metais.