Thoutas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Terminas hieroglifais
tḫj
Tech
t
Aa1 W22
Ḏḥwtj
Džehuti
G26X1
Z4
Totas
Graikų k. Thoth (Θώθ)
Koptų k. Thout
Arabų k. Tout (توت)

Thoutas (kopt. Ⲑⲱⲟⲩⲧ) arba Totas (gr. Θώθ) - pirmasis Koptų kalendoriaus mėnuo, turintis 30 dienų ir atitinkantis maždaug laikotarpį tarp rugsėjo 11 ir spalio 11 d. Grigaliaus kalendoriuje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis mėnuo egzistavo jau Senosios karalystės laikotarpiu, ir buvo antrasis metų mėnuo. Dėl to jis buvo vadinamas Antruoju acheto mėnesiu (2-nw-aḫt). Ilgainiui jam prigijo pavadinimas Tech(i). Mėnuo iš pradžių buvo siejamas su saulės dievu Ra, tačiau vėliau vis labiau asocijuotas su mėnulio dievybe Totu, ir Naujojoje karalystėje jau žinomas kaip Džehuti, t. y. dievo Toto vardu.

Pačioje pradžioje jis sutapo su laikotarpiu, maždaug atitinkančiu liepos II pusę ir rugpjūčio I pusę (Memfyje prasidėdavo liepos 19 d.) pagal Grigaliaus kalendorių, tačiau dėl to, kad Egipto kalendoriaus metai ne visai atitiko Saulės (Sirijaus) metus, šis mėnuo ilgainiui išpuldavo vis anksčiau, lyginant su Nilo potvyniais ir Sirijaus patekėjimu (t. y. Nilo potvyniai prasidėdavo vis vėliau kalendoriuje, kas 4 metus vėluodami viena diena). 1321 m. pr. m. e., praėjus vienam Sotiniam ciklui (t. y. 1460 m.), Techi mėnuo vėl sugrįžo į pirminę padėtį Nilo patvynių atžvilgiu. Kadangi po šios datos vėl prasidėjo mėnesio ankstėjimas, 1291 m. pr. m. e. Techi pradžia jau sutapo su Nilo potvynio pradžia. Tais metais faraonas Amenofis I įvykdė kalendoriaus reformą, paskelbdamas Techi (Džehuti) pirmuoju metų mėnesiu. Taigi, jis dar tapo žinomas Pirmuoju acheto mėnesiu.

Kadangi metų ilgis nebuvo reformuotas, Džehuti vėl ėmė atsilikti, ir 22 m. pr. m. e. jau prasidėdavo rugpjūčio mėn. Tais metais įvykdžius kalendoriaus reformą ir įvedus Koptų kalendorių, Thouto pradžia buvo fiksuota Julijaus kalendoriaus atžvilgiu (t. y. rugpjūčio 29 d.). Nepaisant to, kad jis nebesutapo su Nilo potvyniu, jis išliko pirmuoju metų mėnesiu.

XVI a. reformavus Julijaus kalendorių ir įvedus Grigaliaus, iki mūsų laikų susidarė 13 d. skirtumas tarp Grigaliaus ir Koptų kalendoriaus. Dėl to toto 1 d. dabar sutampa su rugsėjo 11 d.