Paonis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Terminas hieroglifais
Ḫntj-ẖt
Chenti-Chet
W18F32
X1
N5
pA-n-jnt
Pa-en-Inet
G40G1N35M17K1
N35
X1
N25
Inet šventės mėnuo“
Graikų k. Payni (Παϋνί)
Koptų k. Paoni
Arabų k. Baouna (بئونه)

Paoni (kopt. Ⲡⲁⲱⲛⲓ), arba Payni (gr. Παϋνί) – dešimtasis Koptų kalendoriaus mėnuo, turintis 30 dienų ir maždaug atitinkantis laikotarpį tarp birželio 8 ir liepos 7 d. Grigaliaus kalendoriuje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis mėnuo egzistavo jau Senosios karalystės laikotarpiu, ir buvo vienuoliktasis metų mėnuo. Dėl to jis buvo vadinamas trečiuoju šemu sezono mėnesiu (3-nw-šmw). Kadangi jo metu buvo garbinamas teisingumo ir teismų dievas Chentechtajus, ilgainiui jam prigijo pavadinimas Chenti-Chet. Naujojoje karalystėje mėnesiui buvo suteiktas pavadinimas Pa-en-Inet, pagal pagrindinę šiuo mėnesiu švenčiamą šventę Inet. Galiausiai jis išsivystė į koptišką Paoni.

Pačioje pradžioje jis sutapo su laikotarpiu, maždaug atitinkančiu balandžio II pusę ir gegužės I pusę (Memfyje prasidėdavo balandžio 15 d.) pagal Grigaliaus kalendorių, tačiau dėl to, kad Egipto kalendoriaus metai ne visai atitiko Saulės (Sirijaus) metus, šis mėnuo ilgainiui išpuldavo vis anksčiau, lyginant su Nilo potvyniais ir Sirijaus patekėjimu (t. y. Nilo potvyniai prasidėdavo vis vėliau kalendoriuje, kas 4 metus vėluodami viena diena). 1321 m. pr. m. e., praėjus vienam Sotiniam ciklui (t. y. 1460 m.), Chenti-Chet mėnuo vėl sugrįžo į pirminę padėtį Nilo patvynių atžvilgiu. 1291 m. pr. m. e. faraonas Amenofis I įvykdė kalendoriaus reformą, paskelbdamas Techi (Džehuti) pirmuoju metų mėnesiu, ir tada Chenti-Chet (Pa-en-Inet) tapo žinomas kaip antrasis šemu mėnuo.

Kadangi metų ilgis nebuvo reformuotas, Pa-en-Inet vėl ėmė atsilikti. 22 m. pr. m. e. įvykdžius kalendoriaus reformą ir įvedus Koptų kalendorių, Paonio pradžia buvo fiksuota Julijaus kalendoriaus atžvilgiu (t. y. gegužės 26 d.).

XVI a. reformavus Julijaus kalendorių ir įvedus Grigaliaus, iki mūsų laikų susidarė 13 d. skirtumas tarp Grigaliaus ir koptų kalendoriaus. Dėl to paonio 1 d. dabar sutampa su birželio 8 d.