Pasaulio vyriausybė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Pasaulio vyriausybėkoncepcinis terminas, apibrėžiantis internacionalinį politinės valdžios organą, reguliuojantį tarptautines teisės normas.

Tai kol kas beveik visiškai konceptuali (teorinė) sąvoka, nusakanti galimą pasaulinę valdymo formą, sukuriant vieną bendrą globalią valstybę arba struktūrizuotą valdžios organizaciją, kontroliuosiančią atskirų šalių, kaip visumos, politinę, ekonominę, socialinę ir kultūrinę veiklą, arba vieną ar kelias iš šių sferų. Abiem atvejais skirtųsi tik atskirų valstybių administravimo minėtose srityse lygis, tačiau dėl to ilgainiui gali atsirasti ir kitų su tuo susijusių problemų, viena svarbiausių – suvereniteto klausimas. Dalinis ar visiškas šalių suverenumo žlugimas – vienas iš pagrindinių globalios Žemės valdžios idėjos priešininkų argumentas. Taip pat abejojama galimos Pasaulio valdžios organizacine struktūra ir sudėtimi, mat dabartinės didžiosios ir įtakingos valstybės, formuojant tokią organizaciją, gali užgožti mažesniąsias ir vėliau labiau atstovauti savo ir didžiųjų sąjungininkių interesams. Dauguma dabartinių politikų, politologų ir kiti socialinių mokslų atstovai nemano, jog šiais laikais pavyktų sukurti tokią globalią valdymo sistemą, paremtą pasaulinės valstybės ar atskirų šalių federalizmo pagrindu, kuri sugebėtų efektyviai vadovauti visai Žemei ar ateityje galimai žmonių kolonizuotiems kitiems galaktikoms kūnams (pastaruoju metu jau svarstoma ir apie galimą bendrą ateities Mėnulio vyriausybę).

Šiandien egzistuoja panašaus pobūdžio regioninės tarpusavio pagalbos ir bendradarbiavimo organizacijos, susivienijimai ir sąjungos, pavyzdžiui, Europos Sąjunga, Afrikos Sąjunga, Pietų Amerikos Tautų Sąjunga, Pietryčių Azijos Tautų Asociacija, Amerikos Valstybių Organizacija ir nemažai kitų; taip pat ir tarptautinės institucijos, tokios kaip Jungtinės Tautos, Tarptautinis Valiutos Fondas, Tarptautinis Baudžiamasis Teismas ir kitos, šiuo metu labiausiai priartėjusios prie, bemaž, pasaulinio vaidmens. Pasaulinės valdžios šalininkai teigia, jog pastarosios organizacijos yra būsimos globalinės vyriausybės sistemos dalys, ir tik nuo laiko, t. y. demokratijos įsigalėjimo dabartinėse priešiškose (kariniu, ideologiniu, religiniu ar kultūriniu požiūriu) valstybėse, priklauso, kada pasaulio valdymo idėja taps realybe.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]