PETA

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
PETA logotipas

PETA (angl. People for the Ethical Treatment of Animals – „Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais“) – didžiausia pasaulyje už gyvūnų teises kovojanti tarptautinė organizacija, įkurta 1980 metais. PETA pasisako prieš intensyvią gyvulininkystę, kailinių žvėrelių ūkius, mokslinius bandymus su gyvūnais, cirkus, zoologijos sodus ir kitas pramogas. Palaiko Veganizmo idėjas.

Organizacija savo idėjoms skleisti rengia įvairius mitingus ir piketus, leidžia atsišaukimus, naudoja reklamą.

PETA kritikuojama[reikalingas šaltinis] dėl ryšių su teroristinėmis gyvūnų išlaisvinimo fronto organizacijomis.

Viena iš pagrindinių organizacijos veiklų yra gyvūnų priėmimas iš žmonių, taip pat benamių, sunkiai sužalotų ar nepagydomai sergančių gyvūnų rinkimas. Daliai gyvūnų organizacija randa naujus namus, o beviltiškai sergančius eutanazuoja[1].

2005 m. JAV įsikūrė Patient Advocates Against Peta (Ligonių advokatai prieš PETA) organizacija, vienijanti AIDS pacientų advokatus ir reikalaujanti, kad PETA nustotų trukdyti bandymams su gyvūnais, būtiniems vaistų nuo AIDS paieškai ir tyrimams.[2] Prie jų prisidėjo ir JAV vartotojų teisių gynimo centras (Center for Consumer Freedom), metro iškabinęs plakatus, kuriuose vaizduojama laboratorinė pelė bei žmogus, ir užrašyta autentiška Ingrid Newkirk citata „net jei bandymai su gyvūnais duotų vaistus nuo AIDS, mes būtume prieš juos“ (angl. Even if animal research resulted in a cure for AIDS, we'd be against it). Organizacijos nuomone, tokie eksperimentai yra nenaudingi ir nepatikimi, nes dirbtinai gyvūnams sukeltos ligos nėra identiškos žmonių ligoms. Ji skatina tokias alternatyvas kaip tyrimai su embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis ir ląstelių tyrimai mėgintuvėlyje[3]. PETA darbuotojai taip pat yra buvę skiepų tyrimų savanoriais[4].

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]