Napoleonas Kaunackis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Napoleonas Kaunackis
Gimė 1914 m.
Kivyliai
Mirė 1945 m. birželio 4 d. (~31 metai)
Skirpsčiai
Tautybė lietuvis
Tėvas Ferdinandas Kaunackis
Motina Regina Gecevičiūtė
Veikla Lietuvos kariuomenės karininkas, partizanas

Napoleonas Kaunackis (1914 m., Kivylių dvare, Skuodo vls., Telšių aps., Kauno gub., Rusijos imperija1945 m. birželio 4 d. Skirpsčių k., Alsėdžių vls., Telšių aps.) – Lietuvos kariuomenės karininkas, Lietuvos laisvės armijos Žemaičių legiono partizanas.

Baigęs 1931 m. vokišką Klaipėdos Luizės gimnaziją, Vokietijoje studijavo humanitarinius ir karo mokslus. Grįžęs dirbo Lietuvos kariuomenės generaliniame štabe. Pirmosios sovietų okupacijos pradžioje į atsargą buvo išleistas turėdamas kapitono karinį laipsnį.

Paminklas Alsėdžių partizanų laidojimo vietoje

Artėjant sovietų kariuomenei, 1944 m. iš Kauno persikėlė gyventi pas žmonos gimines į Rotinėnus. Rusams užėmus Žemaitiją, slapstydamasis nuo NKVD kartu su svainiais Jonu Paulausku ir Aleksandru Jonaičiu gyveno nelegaliai, o 1945 m. vasario mėn. išėjo į mišką, įsijungė į Lietuvos laisvės armijos Žemaičių legioną. Vokiečių ir anglų kalbas mokėjęs N. Kauneckas buvo rekomenduotas į legiono štabą ryšiams su užsieniu. Atvykęs į Skirpsčių ūkininko Pociaus sodyboje veikusį štabą, 1945 m. birželio 4 d. pateko į enkavedistų surengtą pasalą. Per susišaudymą buvo sunkiai sužeistas, pateko į saugumiečių rankas ir tardomas buvo nušautas.[1]

Atminimas įamžintas Alsėdžių partizanų laidojimo vietoje 2004 m. pastatytame paminkle.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Juozas Vyšniauskas. Dvaras prie Aleksandrijos. – Klaipėda, 2009. – P. 108–109