Mangrovinis kūdrinis garnys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ardeola grayii
Mangrovinis kūdrinis garnys (Ardeola grayii)
Mangrovinis kūdrinis garnys (Ardeola grayii)
Apsaugos būklė

Nekeliantys susirūpinimo (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Gandriniai paukščiai
( Ciconiiformes)
Šeima: Garniniai
( Ardeidae)
Gentis: Tvenkininiai garniai
( Ardeola)
Rūšis: Mangrovinis kūdrinis garnys
( Ardeola grayii)
Binomas
Ardeola grayii
Sykes, 1832
Mangrovinio kūdrinio garnio paplitimas

Mangrovinis kūdrinis garnys arba Indijinis garnelis (Ardeola grayii) – garninių (Ardeidae) šeimos paukštis.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mangrovinis kūdrinis garnys
vestuviniu apdaru

Smulkus garninis paukštis. Kūno ilgis – 40–45 cm, atstumas tarp sparnugalių – 72–90 cm, sveria 230–270 g. Galva ir kaklas rudai ir tamsiai geltonai ruožuoti. Snapas geltonas, snapo galiukas – juodas. Plikos odos plotas tarp snapo ir akių yra žalias. Rainelė geltona. Pilkai rusvos nugaros plunksnos ilgos, uždengia sparno viršų. Plasnojamosios plunksnos baltos, tik tolimiausia plunksna yra tamsesnė, o 2–3 gretimų plunksnų viršūnės taip pat yra tamsesnės. Uodega ir pasturgalis yra balti. Krūtinė balta, išmarginta tamsiai geltonais ruožais. Kojos ir letenos žalios.

Veisimosi periodu keičia apdarą. Galva ir kaklas rudai gelsvas. Nuo galvos iki nugaros krenta 3–4 kreminės ar baltos plunksnos. Plikos odos plotas tarp snapo ir akių žydras. Snapo pamatas žydras arba oranžinis, per vidurį geltonas, o galiukas juodas. Kūno viršus rožiškai gelsvas. Ilgosios nugaros plunksnos tamsiai kaštoninės. Krūtinės plunksnos purios, rusvai geltonos Kojos ryškiai geltonos ar raudonai oranžinės.

Jauniklių galvos, kaklo ir krūtinės plunksnos yra trumpesnės už suaugusių. Nugaroje nėra purių plunksnų. Krūtinė išmarginta šviesiai rudomis dėmelėmis. Antsnapis tamsesnis už posnapį.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitęs Bangladeše, Butane, Indijoje, Irane, Maldyvuose, Mianmare, Nepale, Omane, Šri Lankoje, Pakistane, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos duomenimis rūšies apsaugos būklė susirūpinimo nekelia.

Biologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Biotopas – seklūs vandens telkiniai. Aptinkamas dumblinuose tvenkinių pakraščiuose, grioviuose, raistuose, ryžių laukuose, šalia upių, ežerų, mangrovėse ir potvynių ir atoslūgių zonose.

Minta dumbliašokliais, žirgelių lervomis, žiogais, svirpliais, skruzdėlėmis, bitėmis, musėmis, vikšrais, sliekais, krabais, vorais, buožgalviais, varlėmis ir vėžliukais. Maisto ieško rytais ir prieš vakarą, pavieniai arba nedidelėmis grupėmis. Vidurdienį nuo saulės kaitros slepiasi šešėlyje.

Veisimosi sezono pradžia priklauso nuo platumos ir musonų. Veisiasi pavieniai arba nedidelėse kolonijose. Lizdus krauna medžiuose, krūmuose ir kituose augaluose, netoli vandens. Šakeles lizdui renka patinas, o krauna patelė[2]. Lizdas 2 – 16 metrų aukštyje. Dėtyje 3 – 6 žydrai žali kiaušiniai. Peri abu tėvai. Inkubacija trunka 24 dienas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos raudonasis sąrašas - Ardeola grayii“. Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija. anglų k.
  2. „Ardeola grayii“. Heron Conservation. anglų k. Suarchyvuotas originalas 2017-12-28. Nuoroda tikrinta 2017-11-20.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]