Pereiti prie turinio

Lietuvos ambasada JAV

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lietuvos ambasada JAV
Vieta 2622 16th Street NW, Vašingtonas, JAV
Statusas Veikianti
Statybų pabaiga 1909 m.
Paskirtis Ambasada

Lietuvos ambasada JAV (angl. Embassy of Lithuania, Washington, D.C.) – Lietuvos diplomatinė atstovybė JAV, įsikūrusi Vašingtone.[1]

Pastatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ambasados pastatas suprojektuotas George Oakley Totten Jr. ir buvo pastatytas 1909 m. Lietuva šį pastatą įsigijo už 90 000 dolerių 1924 m.[2] 1979 m. gegužės 19 d. šalia esančioje Kubos ambasadoje įvyko bombos detonavimas, po kurio buvo pažeista ir Lietuvos ambasada. Tuo metu Lietuvos atstovybė veikė okupacijos lauku, tad menkas biudžetas neleido atstatyti pastato. Tuometinis reikalų patikėtinis Vašingtone Stasys Antanas Bačkis surengė lėšų rinkimą ir surinko 130 000 dolerių pastato remontui. Remontas buvo atliktas 19811983 m.

Atstovybės istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po Pirmojo pasaulinio karo Lietuva įsteigė atstovybes įvairiose šalyse, tarp jų ir JAV. Kadangi pagal tuometę diplomatinę praktiką ambasadorių titulais galėjo vadintis tik didžiųjų valstybių atstovai, aukščiausias diplomatinis rangas Lietuvoje iki pat okupacijos buvo nepaprastasis pasiuntinys ir įgaliotasis ministras. Po Antrojo pasaulinio karo šalys pradėjo įsteigti diplomatines atstovybes, tačiau Lietuva dėl Sovietų Sąjungos okupacijos to negalėjo padaryti.

Okupacijos periodu Lietuvos diplomatinės tarnybos veikimas buvo stipriai apsunkintas, kadangi Sovietų Sąjunga perėmė kai kuriuos pasiuntinybių pastatus ir Lietuvos aukso atsargas. Nepaisant griežtų Lietuvos atstovų protestų, dalis valstybių (Italija, Vokietija, Švedija, Prancūzija) patenkino neteisėtus sovietų reikalavimus. 1940 m. liepos 23 d. JAV valstybės sekretorius Sumner Welles pareiškė, kad JAV nepripažins Baltijos valstybių inkorporavimo į Sovietų Sąjungos sudėtį. JAV savo teritorijoje ir toliau leido veikti Lietuvos diplomatiniams atstovams bei atsisakė perduoti sovietams Lietuvos aukso atsargas. 1990 m. Baltijos šalys buvo vienintelės, JAV turinčios tik garbės konsulus.[3]

Tarptautinei bendruomenei 1991 m. pripažinus Lietuvos valstybingumą, buvo atkurtas ir ambasados JAV statusas.

Nuo 2021 m. ambasadore JAV dirba Audra Plepytė-Jara.[4]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Embassy.org: The Embassy of Lithuania“. www.embassy.org.
  2. Jonušauskas, Laurynas (2003). Likimo vedami: Lietuvos diplomatinės tarnybos egzilyje veikla 1940–1991. Vilnius: Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. pp. 303–305. ISBN 9986-757-56-8.
  3. U.S. Department of State (February 1990). Diplomatic List. U.S. Government Printing Office.
  4. Prezidentas Gitanas Nausėda Lietuvos ambasadore Jungtinėse Amerikos Valstijose paskyrė Audrą Plepytę, o ambasadoriumi Vokietijoje – Ramūną Misiulį.