Leopardinis gekonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Eublepharis macularius

Leopardinis gekonas (Eublepharis macularius)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Stuburiniai
( Vertebrata)
Klasė: Ropliai
( Reptilia)
Būrys: Žvynaropliai
( Squamata)
Šeima: Gekonai
( Gekkonidae)
Gentis: Eublepharis
( Eublepharis)
Rūšis: Leopardinis gekonas
( Eublepharis macularius)

Leopardinis gekonas (Eublepharis macularius) – gyvūnas, priklausantis gekonų šeimai. Šie roplių klasės atstovai yra paplitę Rytų ir Pietvakarių Azijoje. Aptinkamas Afganistane, Pakistane, net Vakarų Indijoje. Šie gyvūnai gerai žinomi dėl jų kaip gekonų ramaus būdo. Šie ropliai užauga iki 22 cm ir gyvena iki 20-25 metų, bet tai priklauso nuo sąlygų, kurias suteiksite savo augintiniui. Lytiškai subręsta 8-12 mėnesių.

Dažnai laikomi nelaisvėje, vienam driežui rekomenduojamas bent 50x30x40 cm terariumas, 2-3 – mažiausia 60x40x40 cm. Temperatūra 20 °C naktį ir 25-30 °C dieną. Gruntas turėtų būti nugludinti akmenys arba servetėlės, bet tik ne smėlis, nes kalcio trūkumo metu gali smėlio prisivalgyti ir mirti. Į terariumą negalima dėti jokių UVA ar UVB lempų, nes jos kenkia driežams, įdėti galima nebent raudoną lemputę, nes raudonos šviesos šie driežai nemato. Kaip šildymo priemonę patartina naudoti šildymo kabelį arba šildymo kilimėlį. Dėmėtieji eublefarai nepasižymi agresyvumu, nebent ginant teritoriją ir kovojant dėl patelės. Negalima į suaugusių eublefarų terariumą įleisti jauniklio, nes jį paprasčiausiai suės. Negalima kartu auginti dviejų patinų, nes jie tol kovos, kol vienas iš jų mirs. Viename terariume patartina auginti arba tik pateles, arba 3-5 pateles ir vieną patinėlį, nes jei auginsite tik vieną patelę ir patinėlį, tai patinėlis patelę užvaikys.

Maitinti galima svirpliais, tarakonais (kaip pagrindiniu maistu), bei zoofobais. 1-2 kartus per metus galima duoti naujagimį peliuką.

Kiaušiniai inkubuoti medinėje dėžėje, skirtoje vabzdžiams, bei 20-30 °C temperatūros termostate, iki 90 proc. drėgmėje, gruntas – smėlis, porolonas, samanos. Kiaušiniai aplaistomi silpnu KMnO4. Inkubacijos laikas nuo 40 iki 70 dienų. Embrionui vystantis kiaušiniai tamsėja, išsipučia. Jauniklių raštai skirtingi, nugaros su baltomis, geltonomis juostomis, dėmėmis, po 3-5 mėnesių spalvos ir raštai pasikeičia.