Karo kartografijos centras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karo kartografijos centras
Veikimo laikas Nuo 1999 m. spalio 1 d.
Valstybė Lietuvos vėliava Lietuva
Pavaldus LK Logistikos valdyba
Vadovybė
Vadas mjr. Rimas Macutkevičius (nuo 2014)

Karo kartografijos centras – Lietuvos krašto apsaugos sistemos (KAS)[1] leidykla su spaustuve.

Aprūpina kariuomenę žemėlapiais.[2] Maketuoja ir spausdina karinę literatūrą, LKA vadovėlius, periodinę spaudą (pvz. žurnalus „Kardas“, „Kariūnas“, „Karys“, „Savanoris“).

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tvarko kariuomenės kartografinę medžiagą ir geografinę informaciją. Maketuoja ir spausdina topografinius ir kitokius žemėlapius, planus, miestų schemas ir pan.

Spausdina žurnalus, plakatus, lankstinukus, brošiūras, knygas, dokumentų blankus, taikinius ir kt.[3]

Funkcijos ir uždaviniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mokyti karinius GIS specialistus, juos konsultuoti;
  2. Rengti su geodezija, topografija, kartografija ir GIS susijusius dokumentus, pritaikyti juos NATO standartams;
  3. Tvakyti geografinę, geodezinę, topografinę, kartografinę informaciją apie Lietuvos ir užsienio teritorijas;
  4. Tvarkyti skaitmeninę geoinformaciją, skaitmenines duomenų bazes ir atskirus informacinius sluoksnius.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavaldus Logistikos valdybos vadui. Darbuotojai – ne tik kariai, o ir valstybės tarnautojai bei darbuotojai (pagal darbo sutartį).

Sudarytas iš 4 skyrių:

  1. Kartografijos skyrius – organizuoja įvairaus mastelio bei paskirties planų, žemėlapių, kartografinių ir GIS duomenų bazių tvarkymą. Vykdo operacinio ir taktinio lygmens vietovės analizę. Atlieka kartografavimo, duomenų bazių sudarymo darbus Lietuvos ir užsienio teritorijoms.
  2. Geoparamos skyrius – atlieka geodezinių matavimų, duomenų surinkimo darbus vietovėje Lietuvoje ir misijų regionuose. Aprūpina KAS topogeodezine medžiaga, vykdo aerofotonuotraukų ir kosminių vaizdų apdorojimo, bei dešifravimo darbus, saugo ir suvedinėja GIS duomenis, sudaro atskirus žemėlapių sluoksnius ir kt.
  3. Leidybos skyrius – užtikrina KAS skaitmeninės ir ofsetinės spaudos kartografinės, poligrafinės produkcijos gamybą. Spausdina žemėlapius, miesto planus, kitus, periodinius KAS leidinius. Spausdinami bukletai, brošiūros, knygos, taikiniai ir kt.
  4. Logistinės paramos skyrius – kaupia, archyvuoja ir sandėliuoja geodezinę, topografinę, kartografinę ir kitą geografinę informaciją apie Lietuvos ir užsienio valstybių teritorijas. Aprūpina informacija ir spaudiniais KAS institucijas.

Produktai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2019 m. centras įgyvendino 2 svarbius Lietuvos kartografavimo projektus:

  1. M 1:100000 naujas Lietuvos topografinis žemėlapis. Jam panaudotas naujas žemėlapio lapų suskirstymas, turinys ir sutartiniai ženklai, atitinkantys NATO žemėlapių reikalavimus, suderintus su naudojamais tarptautinėse kartografavimo programose.
  2. M 1:20000 NATO standartų miestų schemos (angl. city graphic). Paruoštos Vilniui, Kaunui, Klaipėdai, Šiauliams ir Panevėžiui, M 1:10 000 – Marijampolei. Jų esmė – detalus gatvių ir svarbių kariuomenei objektų (valstybiniai ir diplomatiniai pastatai, mokyklos, ligoninės, didelės komercinės paskirties įmonės ir panašiai) vaizdavimas. Žemėlapių sudarymui ir duomenų analizei parengtos reikalingos geoerdvinių ir kartografinių duomenų bazės bei įdiegta automatizuota šių žemėlapių atnaujinimo technologija, įgalinanti operatyviai atnaujinti šiuos žemėlapius. Sukurtos geoerdvinių duomenų bazės leidžia greitai pagaminti specialiems tikslams (pvz., pratyboms) pritaikytus žemėlapius.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]