Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalionas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
LDK Gedimino štabo batalionas

Veikimo laikas 1993 m. balandžio 5 d.–dabar
Valstybė Lietuvos vėliava Lietuva
Būstinė Vilnius
Vadovybė
Vadas plk. ltn. Rimvydas Senkevičius
Štabo viršininkas mjr. Tomas Malakauskas
Vyriausiasis puskarininkis vrš. Gintautas Ražauskas
Simbolika
Bataliono vėliava
Beretė

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalionas – Lietuvos ginkluotųjų pajėgų karinis dalinys. [1]

Bataliono pagrindinis uždavinys – užtikrinti Lietuvos kariuomenės vadovavimo ir valdymo funkcionavimą. Bataliono kariai taip pat reprezentuoja Lietuvos valstybę ir kariuomenę oficialiuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1993 m. balandžio 5 d. buvo įkurtas Atskiras komendantinis batalionas. Pagrindinė bataliono funkcija buvo administruoti bei saugoti pastatus ir kitas materialines vertybes, kurios buvo perimtos iš Lietuvą palikusios sovietų kariuomenės.

1998 m. rugsėjo 8 d. krašto apsaugos ministro įsakymu batalionas pervadintas į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalioną. Batalionui buvo suteikta teisė perimti visas tarpukario Lietuvos didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 1-ojo pėstininkų pulko, pradėto formuoti 1918 m. lapkričio 23 d., tradicijas ir atributiką.

Bataliono diena švenčiama rugpjūčio 25 dieną, tęsiant tarpukario Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 1-ojo pėstininkų pulko tradicijas: 1919 m. rugpjūčio 25-ąją Lietuvos kariuomenės sudėtyje pulkas iškovojo galutinę pergalę prieš bolševikus ties Zarasais, todėl ši data tapo tradicine iškilminga pulko švente.

2019 m. sausio 8 dieną iškilmingos rikiuotės metu nuo Gedimino štabo bataliono atsiskyrė Laidinių, Bevielių telekomunikacijų ir PRISM kuopos. Taip įkurtas Lietuvos kariuomenės Ryšių ir informacinių sistemų batalionas.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]