Jurgis Žitinevičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jurgis Žitinevičius
Gimė 1871 m. gegužės 25 d.
Rusija Lekėčiai, Šakių apskritis, Rusijos imperija
Mirė 1945 m. (~74 metai)
Rusija Permės lageris
Steigiamojo Seimo atstovas
Veikla Lietuvos knygnešys, politinis bei visuomenės veikėjas
Partija Lietuvos valstiečių sąjunga

Jurgis Žitinevičius (1871 m. gegužės 25 d. Lekėčiai, Šakių apskritis, Rusijos imperija – 1945 m. Permės lageris) – Lietuvos knygnešys, politinis bei visuomenės veikėjas.

Koplytstulpis J. Žitinevičiui atminti Kluoniškiuose

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Augo neturgingo bežemio valstiečio šeimoje. Atėjo užkuriu pas žymų Zanavykijos knygnešį Motiejų Eimaitį, kuris knygas gabenti pradėjo iš Karaliaučiaus dar 1865 m. Kai M. Eimaitį suėmė su visu vežimu knygų ir nuteisė, J. Žitinevičius apie 1897 m. perėmė jo knygnešystės darbus. Pats važiuodavo į pasienį, pėsčias pereidavo sieną, parsinešdavo spaudos ir vėl važiuotas grįždavo namo.[1]

Ūkininkavo Kluoniškių kaime Zapyškio valsčiuje. Mokėsi Tilžės mokykloje. „Genių Dėdės“ slapyvardžiu rašė korespondencijas į laikraštį „Lietuvos ūkininkas“. Pirmojo pasaulinio karo metais pasiliko savo ūkyje.

1917 m. rugsėjo 18-23 Vilniaus konferencijos delegatas. Zapyškyje įkūrė Lietuvos valstiečių sąjungos kuopą. Aktyviai skatino užsirašyti į Lietuvos kariuomenės savanorius, pats du vyriausius sūnus nuvežė į savanorių surinkimo punktą.

1920 m. gegužės 15 d. – 1922 m. lapkričio 13 d. Steigiamojo Seimo atstovas, išrinktasis II (Kauno) rinkimų apygardoje. Priklausė Lietuvos valstiečių sąjungos frakcijai, įėjusiai į Lietuvos socialistų liaudininkų demokratų partijos ir Lietuvos valstiečių sąjungos bloką.[2] Per 257 posėdžius Seime kalbėjo apie 200 kartų. Turėdamas didelę gyvenimo ir politiko patirtį, vargingai gyvenęs, auginęs dešimties vaikų šeimyną, labai skrupulingai skaičiavo Lietuvos išlaidas.

Pasibaigus kadencijai grįžo į savo ūkį. Taip pat dirbo Zapyškio girininkijoje. 1928 metais, minint Lietuvos nepriklausomybės dešimtmetį, Zapyškyje pastatė atminimo paminklą, kurį sovietai nugriovė. Pastatė Zapyškyje šaulių namus, kuriuos sovietai sudegino. 1945 m. suimtas ir ištremtas į Sibirą.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Žitinevičius Jurgis, Trumpos Steigiamojo Seimo narių biografijos su atvaizdais, Klaipėda, 1924, p. 70.
  • Žitinevičius Jurgis, Lietuvių enciklopedija, Boston, 1966, t. 35, p. 364–365.
  • Stakeliūnaitė D., Žitinevičius Jurgis, Lietuvos Steigiamojo Seimo (1920–1922 metų) narių biografinis žodynas, sud. A. Ragauskas, M. Tamošaitis, Vilnius, 2006, p. 439.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]