Haliucinozė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Haliucinozė, haliucinozės sindromas - nuolatinė haliucinavimo būsena, pasireiškianti gausiomis haliucinacijomis. Dažniausiai vyrauja vien tik klausos, rečiau – tik regos, lytos, uoslės ar skonio haliucinacijos. Šiam sindromui būdinga tai, kad nesutrinka sąmonė, dažniausiai išlieka kritika šių haliucinacijų atžvilgiu. Jos simptomai dažniausiai suintensyvėja vakare ir naktį. Kartu gali būti mąstymo, afektinių, elgesio sutrikimų. Haliucinozės būdingos sergant epilepsija, šizofrenija, organinėmis galvos smegenų ligomis ir kt.

Jeigu tai būna pseudohaliucinacijos, būsena vadinama pseudohaliucinoze.

Haliucinozių skirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Ūmios haliucinozės - jų metu būna nerimas arba baimė, kartais haliucinacinis kliedesys. Užtrunka 1 – 2 savaites.
  • Lėtinės haliucinozės - tęsiasi keletą metų, jų metu gali atsirasti kliedesys.
  • Verbalinės haliucinozės - jų metu girdimi balsai gali būti monologo, dialogo, balsų choro pavidalo. Turinys gali būti vienos temos arba daugiatemis. Pvz., kartais tai būna balsai – vieni kaltinantys, o kiti ginantys ligonį arba vien tik grasinimai.
  • Iliuzinės haliucinozės - būna daug kaltinamojo ar grasinamojo turinio klausos iliuzijų, kurios sukelia nerimą, baimę, neramumą, susijaudinimą. Šiai haliucinozei būdinga tai, kad realioje aplinkinių kalboje (tik visai kitomis temomis) ligonis girdi, kaip jį kaltina, jam grasina. Neretai kartu būna ir kaltinimo arba persekiojimo kliedesys, tik neintensyvus, be sistemos.
  • Regos haliucinozė - būna vyresniame amžiuje (70 – 80 metų), sutrikus regėjimui arba jo netekus. Ligoniai įdėmiai žiūri haliucinacijas, tačiau jas vertina kritiškai. Dažniausiais tai būna lėtinė haliucinozė. Gali būti sergant encefalitu, vartojant psichoaktyviąsias medžiagas.
  • Lytos (taktilinė) haliucinozė - dažniausiai būna priešsenatviniame amžiuje. Ligoniai jaučia niežulį, deginimą, įkandimą, badymą, skausmą. Šie jutimai gali būti bet kuriose kūno dalyse, odos paviršiuje arba poodyje, gleivinėse. Ligonis aiškina, kad tai esą daugybė parazitų (vabaliukų, blakių, blusų ir kt.). Kartu gali būti ir regos haliucinacijų. Ši haliucinozė gali būti organinės kilmės arba nuo psichoaktyviųjų medžiagų
  • Alkoholine haliucinoze' - ja suserga pacientai ilgus metus piktnaudžiavę alkoholiu. Vidutinis jų amžius 40 metų. Dažniausiai haliucinozė prasideda po alkoholinių ekscesų, nors gali vystytis ir palaipsniui. Susilaikius nuo alkoholio ji praeina per kelias dienas ar savaites, nors kartais gali užsitęsti ir pereiti į lėtinę haliucinozę. Dažniausiai pasitaiko klausos haliucinacijos, retesnės ryškios regos ar asocijuotos haliucinacijos.

Taip pat būna kraujagyslinė, organinė ir trauminė haliucinozės.