Fitna (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Geertas Vilderis

FitnaNyderlandų politiko Geert Wilders sukurtas 15 minučių trukmės filmas, Islamo ir Korano tematika; pirmą kartą išleistas internete 2008 m. kovo 27 d. Filmo pavadinimui panaudotas arabiškas žodis Fitna, naudojamas apibūdinti „nesutarimui ir pasidalijimui tarp žmonių“ ar „tikėjimo išbandymui sunkiu laikotarpiu“.

Filmas pirmąkart paminėtas 2007 m. lapkričio 27 d. Nyderlandų žiniasklaidoje. Po to kai kurios valstybės išreiškė susirūpinimą dėl galimos reakcijos į filmo parodymą; Nyderlandų vyriausybė paruošė evakuacijos planus visoms savo diplomatinėms atstovybėms kitose pasaulio šalyse. Buvo baiminamasi, kad filmas gali sukelti panašią reakciją, kokia buvo po Mahometo atvaizdo karikatūrų serijos išspausdinimo Danijos dienraštyje Jyllands-Posten 2005 m.

Filmo siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasak paties Wilders'o, filme vaizduojama, kaip Korano tekstai šiais laikais naudojami dabartinių musulmonų kurstymui elgtis nedemokratiškai ar žiauriai, remiantis Koranu.

Filme pateikiami kai kurių surų dalių vertimai, pakaitomis su laikraščių iškarpų nuotraukomis bei žiniasklaidos įrašais. Fone naudojama „Arabiško šokio“ ištrauka iš P. Čaikovskio baleto Spragtukas, taip pat „Åses død“ iš E. Grygo Pero Giunto.

Filme naudojamos surų dalys, pasirodymo seka:

Sura Pavadinimas Posmelis
8 Al-Anfal (The Spoils of War) 60 8:60 Archyvuota kopija 2008-04-06 iš Wayback Machine projekto.
4 An-Nisa (Moterys) 56 4:56 Archyvuota kopija 2007-06-10 iš Wayback Machine projekto.
47 Muhammad (Mahometas)   4 47:04 Archyvuota kopija 2005-10-31 iš Wayback Machine projekto.
4 An-Nisa (Moterys) 89 4:89 Archyvuota kopija 2007-06-10 iš Wayback Machine projekto.
8 Al-Anfal (The Spoils of War) 39 8:39 Archyvuota kopija 2008-04-06 iš Wayback Machine projekto.

Reakcija po filmo išleidimo[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirma reakcija į filmą buvo švelni, lyginant su kokios buvo baiminamasi.

Nyderlandų premjeras Jan Peter Balkenende vyriausybės vardu pareiškė, kad filmas tapatina Islamą su žiaurumu, bei išreiškė apgailestavimą dėl filmo išleidimo. Tolesnėse Nyderlandų politikų diskusijose filmas buvo pavadintas „paranojišku“ ir pan. 2008 m. kovo 28 d. Nyderlandų Centrinės Žydų Komisijos išleistame pranešime filmas pasmerkiamas kaip sustiprinantis išankstinį neigiamą nusistatymą.

JTO generalinis sekretorius Ban Ki Munas taip pat paskelbė pranešimą, pasmerkiantį filmą, pabrėždamas, kad žodžio laisvė turi būti derinama su visuomenine atsakomybe.

Iranas, Pakistanas, Indonezija pasmerkė filmą; Pakistanas pasiūlė aptarti jį kitame Islamo Konferencijų Organizacijos susitikime.

Jordanijoje 53 parlamentarai pasirašė peticiją, reikalaujančią, kad premjeras Nader Dahabi atstatydintų Nyderlandų ambasadorių bei nutrauktų visus diplomatinius ryšius su Nyderlandais.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]