Fitna

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Fitna (فتنة) – arabiškas žodis, apimantis tokias sąvokas kaip suskilimas, atsiskyrimas, perversmas, anarchija. Dažnai vartojamas kalbant apie pilietinį karą, nesutarimus, pasidalijimą islamiškoje visuomenėje, turint omenyje tikėjimo išbandymo laikotarpį; daugmaž atitinkanti koncepcija krikščioniškoje eschatologijoje yra tribuliacija. Pirminė žodžio reikšmė buvo metalų gryninimas (nešvarumų pašalinimas), tačiau ilgainiui terminas tapo populiarus apokaliptiniuose raštuose ir tapatinamas su pilietiniais islamiškais karais.

Skirtinguose Korano vertimuose žodžiui suteikiamos skirtingos reikšmės:

(8:39) „Todėl kovok prieš juos kol neliks netikėjimo (fitna) ir visi pasiduos Alacho tikėjimui“
(8:39) „Ir kovok prieš juos kol neliks persekiojimo (fitna) ir tikėjimas turi būti tik Alacho (Alachui)“

Termino reikšmė apokaliptiniuose raštuose iliustruojama pavyzdžiais žmonių, išgyvenančių kraštutinį moralinį ir psichologinį stresą, priverstų rinktis tarp tikėjimo ir to, ką gali gauti iš pasaulio (arba kai kuriais atvejais pačių gyvybės); bei dažnai atlikti pasirinkimą nežinodami, kas yra gėris, ir kas blogis.

Žodis taip pat kartais verčiamas kaip „maištavimas“, kas reikštų musulmonų bendruomenės suskilimą, šiai praradus proporcijų ir tikrovės nuovoką (maslaha – „visuomeninė gerovė“).