CarVertical

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Komercinis pavadinimasCV Group, UAB
PramonėInformacinės technologijos
ĮkurtaLietuva 2017 m.
Centrinė būstinėVilnius, Lietuva
Svarbiausi darbuotojaiRokas Medonis (CEO)
PaslaugosAutomobilių istorijos patikra
Darbuotojų107 (2023 m.)
Tinklalapiscarvertical.com/lt

carVertical – lietuvių įkurta informacinių technologijų kompanija[1], plėtojanti pasaulinį decentralizuotą automobilių istorijos duomenų registrą[2].

Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Azijoje veikianti platforma padeda privatiems ir verslo klientams internetu patikrinti naudotų automobilių istoriją.

Patikrinti automobilį galima „carVertical“ interneto svetainėje, taip pat „Android“ ir iOS įrenginiams skirtose mobiliosiose programėlėse.

Veikimo principas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vartotojai gali sužinoti automobilio istoriją įvedę jo identifikacinį kodą, dar kitaip vadinamą VIN numeriu (kai kuriose šalyse – ir valstybinės registracijos numerį) ir įsigiję išsamią istorijos ataskaitą. Duomenys surenkami iš įvairių šaltinių visame pasaulyje: valstybinių registrų, techninės apžiūros stočių, draudimo bendrovių, autoservisų, tarptautinių asociacijų, skelbimų portalų ir t.t[3].

Ataskaitos generuojamos automatiškai. Jose pateikiami duomenys ir nuotraukos, užfiksuoti nuo automobilio pagaminimo iki ataskaitos sugeneravimo dienos. Ataskaitoje atvaizduojami anksčiau buvę odometro parodymai, eismo įvykiai ir juose patirti nuostoliai.

Platforma taip pat tikrina, ar automobilis nebuvo vogtas, nurodo dažniausius modelio trūkumus, kokiose šalyse automobilis buvo registruotas, kiek kartų sėkmingai ar nesėkmingai atlikta techninė apžiūra, apytikslę tikrinamo modelio rinkos kainą[4].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2017 m. „carVertical“ įkūrimas.

2018 m. startuolis pritraukė 16 mln. EUR investiciją[5]. Tų pačių metų vasarą išleido pirmąjį produktą – automobilių istorijos ataskaitas Estijoje ir Lietuvoje. Tų pačių metų rudenį „carVertical“ tapo pasaulinės MOBI iniciatyvos, kuri skatina blokų grandinės (angl. blockchain) technologijos plėtrą automobilių industrijoje, partnere.[6] Aljansui taip pat priklauso BMW, Bosch, Ford, General Motors, Renault, Hitachi, Honda, Hyundai ir t. t.

2019 m. „carVertical“ įžengė į pirmąją rinką už Europos ribų – pradėjo pardavinėti automobilių istorijos ataskaitas JAV[7].

2020 m. įmonės CEO Rokas Medonis paskelbė, kad bendrovės pajamos per metus išaugo 4 kartus. Tuo metu „carVertical“ teikė paslaugas 23 šalyse Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Azijoje[8].

2021 m. kovą Didžioji Britanija tapo 25-ąja šalimi, kur įmonė pardavinėja automobilių istorijos ataskaitas[9].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]