Honda

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Honda Motor Company, Limited
FormaAkcinė bendrovė
PramonėAutomobilių
Įkurta1948 m.
Centrinė būstinėTokijas, Japonija
ProdukcijaAutomobiliai, sunkvežimiai, motociklai, robotai
Tinklalapishttp://www.honda.com/

Honda (Honda Motor Company, Limited) − Japonijos tarptautinė kompanija, geriausiai žinoma kaip automobilių ir motociklų gamintoja. Kompanija įkurta 1948 m. rugsėjo 24 d. Įkūrėjas − Soichiro Honda.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1946 m. Hamamatsu mieste, Japonijoje Soichiro Honda įkūrė Techninį Honda tyrimų institutą.

1948 m. įkurtos Honda Motor kompanijos kapitalas sudarė 1 milijoną jenų.

1949 m. buvo pradėta lengvojo automobilio Dream su 98 cm³ dvitakčiu D tipo varikliu gamyba.

1950 m. Tokijuje buvo įkurta dukterinė įmonė. Po metų išleistas pirmasis keturtaktis, 146 cm³ E tipo variklis Dream, kuris leido pasiekti maksimalų, net iki 72 km/h, greitį. Per dieną būdavo pagaminama po 146 variklius.

Nuo 1955 metų Honda − didžiausias motociklų gamintojas Japonijoje. Tais pačiais metais buvo išleistas Dream su 250 arba 350 cm³ varikliais.

1958 m. pristatytas C100 Super Cub mopedas, primenantis motorolerį, tapo tikru atradimu. Super Cub atvėrė Hondai duris į daugelį pasaulio šalių ir ypač į Europą.

1960 m. pradžioje jų pardavimas siekė daugiau nei pusę milijono vienetų per metus. Rekordinis pardavimų skaičius − 900 000 vienetų − buvo pasiektas 1963 m. Per patį gamybos piką naujasis Super Cub motociklas palikdavo konvejerį kas 12 sekundžių.

1961 m. gegužę Hamburge buvo įkurta „Honda Motor Trading Co“ atstovybė Europoje. Vėliau įmonė buvo pavadinta „Honda Deutschland GmbH“, kuri dabar yra Ofenbache.

Pirmasis automobilis buvo surinktas 1963 m. Tai buvo mažas furgonas su 360 cm³ varikliu. Po dviejų mėnesių Honda pristatė ypatingai mažą sportinį automobilį S500, kurio didžiausias greitis siekė 145 km/h.

1968 m. Honda pristatė savo pirmą supermotociklą Honda CB750, atvėrusį naują erą motociklų istorijoje.

1973 m. buvo surinktas Civic CVCC, kuris jau atitiko naujus reikalavimus dėl išmetamų dujų kiekio, turėjusių įsigalioti 1975 m. JAV. Civic buvo išrinktas metų importuojamu automobiliu Amerikoje. Skirtingi Honda Civic modeliai iš karto tapo pačiais populiariausiais.

1976 m. gegužę buvo pristatyti dar du nauji modeliai: pirmos kartos Honda Accord ir ketverių durų Civic. Vidurvasarį nuo konvejerių jau pajudėjo milijoninis Civic, o dar po dvejų metų, rugsėjį − jubiliejinis 5 000 000 Honda automobilis. Motociklų gamyboje tą pačią vasarą buvo peržengta 30 milijonų riba.

1978 m. lapkričio 1 d. buvo pristatytas naujas sportinis kupė automobilis Prelude.

1980 m. buvo išleistas milijoninis Accord modelis ir buvo pradėta statyti automobilių gamykla Ohajuje, JAV. Tais pačiais metais Honda pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo surinkinėjant automobilius su britų kompanija „British Leyland Ltd.“ Anglijoje. Naujasis automobilis, pavadintas Triumph Acclaim, buvo pristatytas kitų metų spalį. Jau metų pabaigoje buvo paruoštas ir City, kuris šiaurės Europoje buvo žinomas kaip Jazz.

1982 metai Hondai tapo pačiais žymiausiais. „Honda of America“ pradėjo automobilių gamybą, taip pat smarkiai padidėjo naujų automobilių tiekimas iš Japonijos: naujas ir elegantiškas Prelude, hečbek modeliai Accord bei Vigor.

1983 m. birželį buvo pristatyti naujos kartos Accord ir Vigor modeliai.

1985 m. birželį buvo surinkti nauji Accord modeliai.

1987 m. buvo pristatytas Legend modelis, po kurio sekė rugpjūtį pasirodęs Prelude 4WS su visų keturių ratų valdymo sistema. Pirmame autosalone IAA Frankfurte plačiajai auditorijai buvo pristatyta visiškai nauja Civic modelių, tarp kurių buvo ir naujoji CRX, serija. Legendinis modelis įgavo kupė formą.

Nuo 1989 metų trejų durų Civic ir CRX buvo leidžiami su VTEC varikliais, kurių galingumas siekė 158 arklio galias. JAV, Ohajuje, buvo atidaryta nauja Honda gamykla „East Liberty“.

1991 m. Honda pristatė seriją naujų, itin prabangių modelių Prelude su elektronine visų keturių varomųjų ratų valdymo sistema (4WS).

1992 m. Genfio autosalone buvo pademonstruotas visiškai naujas CRX modelis, kuris kai kuriose šalyse vadinosi Del Sol. Šis modelis buvo su nuimamu stogu, kaip ir modelis Targa. Kitas šio modelio ypatumas buvo tas, kad stogo nuėmimo mechanizmas buvo valdomas elektriniu būdu.

1996 m. buvo atnaujinta automobilio Accord išorė ir jis buvo pradėtas gaminti su skirtingo tipo varikliais. Tais pačiais metais buvo išleistas naujasis Prelude modelis. Honda sukūrė naują lenktyninių ir įprastų motociklų kartą Twin Moteg.

1998 m. rugsėjį Baden-Baden mieste, Vokietijoje buvo pristatytas visiškai naujas modelis Accord. Tai buvo pirmas „pasaulinis automobilis“ Honda, kuris nedaug pakeistas buvo pardavinėjamas visose šalyse.

2000 m. Honda buvo apdovanota už pastangas ir darbą keliant automobilių saugumo lygį. Euro NCAP automobiliui Accord suteikė aukščiausią įvertinimą − 4 žvaigždutes. Saugiausiais savo klasės automobiliais buvo pripažinti Accord ir Volvo S40.

Visuomenei buvo pristatyta nauja HR-V penkerių durų automobilio versija. Civic buvo pristatytas kaip VT modelis su VTEC 160 arklio galių varikliu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]