Būrys (1986 filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Būrys

PavadinimasPlatoon
Kilmės šalisJAV
RežisieriusOliver Stone
Prodiuseris (-iai)Arnold Kopelson
Scenaristas (-ai)Oliver Stone
KompozitoriusGeorges Delerue
VaidinaTom Berenger
Willem Dafoe
Charlie Sheen
Metai1986
ŽanrasKarinis
Trukmė120 min.
Kalbaanglų
PlatintojasOrion Pictures
Biudžetas6 mln. JAV dolerių
Pajamos138 530 565[1]
IMDb įrašas

Būrys (angl. Platoon) – 1986 m. JAV karinis filmas, kurio scenarijaus autorius ir režisierius Oliveris Stounas. Filme vaidina Tomas Berendžeris, Viljamas Defo ir Čarlis Šynas. Tai pirmoji Stouno trilogijos apie Vietnamo karą dalis, kitos dvi – „Gimęs liepos 4-ąją“ ir „Tarp dangaus ir žemės“. Stounas filmui scenarijų parašė remdamasis savo paties patirtimi Vietnamo kare.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1967-ieji. Krisas Teiloras (akt. Charlie Sheen) metė studijas koledže ir savo noru pasisiūlė tarnauti Vietname. Paskirtas tarnauti Bravo kuopoje netoli Kambodžos sienos, jis susiduria su alinančiomis vietos sąlygomis ir jo entuziazmas greitai nublanksta. Vieną naktį jo būrį užpuola Šiaurės Vietnamo armijos kariai, kurie po trumpos ugnies pasitraukia. Miršta rekrutas Gardneris, tuo tarpu kitą kareivį Teksą suluošina bendražygio mesta granata, o Teilorą papeikia kietaširdis seržantas Bobas Barnsas (akt. Tom Berenger). Teiloras galiausiai susibendrauja su grupele karių iš jo būrio, kurie vartoja narkotikus. Seržantas Elijas (akt. Willem Dafoe) jam atstoją mokytoją.

Būryje iškyla nesutarimų. Būrys pasiekia vietinių kaimelį, kur jie randa atsargų slėptuvę. Teiloras pastebi suluošintą jauną vyrą ir senyvą moterį, slepiančiuosius po lūšnos grindimis. Vienas iš kareivių išsityčiojęs iš suluošintojo, jį mirtinai užmuša. Barnsas apklausia kaimelio seniūną ar šie nepadeda priešui. Nepaisant kaimiečių neigimo, Barnsas nušauna seniūno žmoną, mat ši per daug ginčijosi. Tada Barnsas įsmeigia vaikui į kaktą pistoletą ir pagrasina jį nušausiąs, jei gyventojai neatskleis informacijos. Pasirodęs Elijas, susibara su Barnsu ir jiedu įsivelia į muštynes. Būrio vadas leitenantas Volfas (akt. Mark Moses) įsako kariams kartu su gyventojais palikti kaimelį. Jiems be išvykstant, Teiloras sulaiko grupelę kareivių, ketinusių išžaginti dvi mergaites.

Grįžus į bazę, kapitonas Harisas (akt. Dale Dye) įspėja, kad, jei jis išsiaiškins, jog kraujas buvo pralietas neleistinai, Barnsas bus pašauktas į karo lauko teismą. Barnsas sunerimsta, kadangi Elijas gali liudyti prieš jį. Kito patruliavimo metu, karius užpuola vietnamiečiai. Elijas, kartu su Teiloru ir Rei (akt. Francesco Quinn) nutaria užkirsti kelią vietnamiečiams. Barnsas įsako likusiems būrio kariams atsitraukti, o pats patraukia ieškoti Elijaus. Jį suradęs, nušauna ir grįžęs papasakoja, kad jį nušovė priešai. Jiems pakilus sraigtasparniu, į plyną lauką išbėga sužeistas Elijas, kurį nušauna vietnamiečiai. Bazėje Teiloras bando įtikinti kitus atkeršyti Barnsui. Įžengus Barnsui, Teiloras jį užsipuola.

Kitą naktį vėl užpuola vietnamiečiai ir šiems pavyksta pralaužti gynybinę liniją. Vienas vietnamiečių kareivis, apsiginklavęs sprogmenimis, įsiveržia į štabo būstinę ir susisprogdina. Tuo tarpu kapitonas Harisas įsako viską tame perimetre nušluoti iš oro. Antskrydžio metu Teiloras susiduria su Barnsu, bet juos parbloškia sprogimo banga. Atsipeikėjęs Teiloras pačiumpa šautuvą ir nušauna Barnsą. Sėdėdamas Teiloras susimasto apie savižudybę, bet netrukus pasirodo pastiprinimas. Pakilus sraigtasparniui, Teiloras apsiašaroja regėdamas vaizdą apačioje.

Atsiliepimai ir apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1998 m. Amerikos filmų institutas savo geriausių 100 filmų sąraše filmui „Būrys“ skyrė 83 vietą.

Kino kritikas Roger Ebert filmui skyrė keturias žvaigždutes iš keturių, teigdamas, kad tai geriausias metų filmas ir devintas geriausias 9-ojo deš. filmas. Tinklalapyje Rotten Tomatoes filmas įvertintas 87 %[2], Metacritic – 86 %.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Oskaras – Geriausias filmas
  • Oskaras – Geriausias režisierius (Oliver Stone)
  • Oskaras – Geriausia muzika (John Wilkinson, Richard Rogers, Charles Grenzbach, Simon Kaye)
  • Oskaras – Geriausias montažas
  • Berlyno filmų festivalisSidabrinis lokys
  • Auksinis gaublys – Geriausia draminė ekranizacija
  • Auksinis gaublys – Geriausias režisierius (Oliver Stone)
  • Auksinis gaublys – Geriausias antro plano aktorius (Tom Berenger)
  • BAFTA apdovanojimai – Geriausias režisierius (Oliver Stone)
  • BAFTA apdovanojimai – Geriausias montažas

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]