Babelis (2006 m. filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Babelis

PavadinimasBabel
Kilmės šalisJAV/Meksika/Prancūzija
RežisieriusAlejandro González Iñárritu
Prodiuseris (-iai)Steve Golin
Jon Kilik
Scenaristas (-ai)Guillermo Arriaga
KompozitoriusGustavo Santaolalla
VaidinaBrad Pitt
Cate Blanchett
Gael Garcia Bernal
Kôji Yakusho
Adriana Barraza
Rinko Kikuchi
Metai2006
ŽanrasDrama
Trukmė142 min.
KalbaAnglų, ispanų,
japonų, berberų,
arabų, prancūzų,
japonų ženklų kalba.
PlatintojasParamount Vantage
Biudžetas25 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Babelis (angl. Babel) – 2006 m. amerikiečių drama, režisuota meksikiečių režisieriaus Alechandro Gonsaleso Injaritu. 2006 metais apdovanotas Auksiniu gaubliu dramos kategorijoje, tais pačiais metais Kanų filmų festivalyje filmo režisierius Injaritu laimėjo geriausio režisieriaus apdovanojimą. Filme pasakojamos trys tarpusavyje susijusios istorijos, kurios vyksta skirtingose pasaulio vietose. Šios istorijos parodo, kaip svarbu žmonėms vieniems kitus suprasti ir susikalbėti.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Filme perpintai vaizduojamos trys istorijos, kurios tiesiogiai viena kitai įtakos nedaro, bet yra susijusios.

Viena iš siužeto dalių vaizduoja berberų kaimą Maroke. Ožkas auginantis Abdula iš savo kaimyno Hasano Ibrahimo nusiperka graižtvinį šautuvą šakalams baidyti. Jis atiduoda jį savo sūnums Jusefui ir Ahmedui, kurie ir prižiūri bandą. Vaikai pradeda žaisti su šautuvu mėgindami savo taiklumą. Jusefas pataiko į pravažiuojantį turistų autobusą ir sunkiai sužeidžia amerikiečių turistę Siuzan. Kadangi ligoninė toli, sužeistoji nugabenama į netoliese esantį gido Anvaro kaimą. Ten veterinaras užsiuva žaizdą, o Siuzan vyras Ričardas niekaip negali išsireikalauti, kad būtų atsiųsta medicininė pagalba. Tuo tarpu likę turistai atsisako laukti ir išvyksta. Policija atranda ginklą pardavusį Hasaną ir sužino, kad jis gavo ginklą iš vieno japono ir pardavė Abdulai. Pareigūnai kalno pašlaitėje užklumpa Abdulą su vaikais, kyla susišaudymas, kurio metu nušaunamas Ahmedas. Jusefas sukrėstas brolio mirties sulaužo ginklą ir pasiduoda policijai. Siuzan galiausiai nugabenama į ligoninę ir vėliau pasveiksta.

Antroji siužetinė linija vaizduoja kurčnebylę japonų paauglę Čieko. Ji kenčia dėl neseniai nusižudžiusios motinos, pykstasi su tėvu ir seksualiai provokuoja sutiktus vyrus (vaikinų kompaniją klube, stomatologą, detektyvą), bet vis atstumiama. Detektyvas tiria jos tėvo Jasudžiro kelionę į Maroką – jis ten medžiojęs ir vėliau padovanojęs savo ginklą gidui Hasanui.

Trečioji istorija pasakoja apie San Diege pasilikusius Ričardo ir Siuzan vaikus Debi ir Maiką. Juos prižiūrinti meksikiečių auklė Amelija pakviesta į savo sūnaus vestuves Meksikoje, tačiau dėl incidento Maroke ji negali išvykti. Neradusi, kas dar galėtų prižiūrėti vaikus, ji ryžtasi juos pasiimti su savimi. Ji su vaikais ir sūnėnu Santjagu išvyksta į Meksiką ir ten švenčia sūnaus vestuves. Tačiau grįžtant atgal į JAV, pasienio pareigūnams užkliūva neblaivus Santjagas ir tėvų leidimų vežti vaikus neturinti Amelija. Santjagas nepaklūsta pareigūnams ir pasprunka tolyn. Dykumoje jis palieka Ameliją su vaikais bandydamas suklaidinti policiją. Be maisto ir vandens praleidę naktį dykumoje jie išsekę ieško pagalbos. Amelija galiausiai sustabdo policijos automobilį, bet suimama kaip nelegalė. Vėliau pareigūnai randa ir vaikus, tačiau Amelija deportuojama į Meksiką.

Kaip pats filmo pavadinimas rodo, pagrindinė jo idėja yra kalbėjimas ir nesusikalbėjimas (aliuzija į Babelio bokštą) – tarpusavyje nesugebantys bendrauti Ričardas ir Siuzan, dėl savo negalios aplinkinių atstumta Čieko, vieni kitų nesuprantantys amerikiečiai ir marokiečiai. Taip pat vedamos paralelės tėvų ir vaikų santykiuose.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
Marokas
Meksika
Japonija

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmas buvo nominuotas dar 6 „oskarams“, 6 „auksiniams gaubliams“, 1 Cezario apdovanojimui.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]