Karaliaus kalba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karaliaus kalba

PavadinimasThe King's Speech
Kilmės šalisJungtinė Karalystė Jungtinė Karalystė
RežisieriusTom Hooper
VaidinaColin Firth
Geoffrey Rush
Helena Bonham Carter
Guy Pearce
Timothy Spall
Derek Jacobi
Jennifer Ehle
Michael Gambon
Metai2010
ŽanrasDrama
Trukmė118 min.
Kalbaanglų
Premjera Lietuvoje2011 m. sausio 21 d.
Biudžetas15 mln. JAV dolerių
Pajamos400 mln. JAV dolerių
IMDb įrašas

Karaliaus kalba (angl. The King's Speech) – 2010 m. britų istorinė drama, kurią režisavo Tom Hooper. Kolinas Firtas vaidino Karalių Jurgį VI, kuris norėdamas įveikti savo mikčiojimą, nusisamdo logopedą Lionelį Lougą, kurio vaidmenį atliko Geoffrey Rush. Dirbdami kartu vyrai tampa draugais ir po to, kai Džorždžo VI brolis apleidžia sostą, naujasis karalius pasikliauna Lougu, nes šis jam padės atlikti pirmąjį jo viešą radijo pranešimą per karo metus, skelbiant karą Vokietijai 1939 m.

Filmas buvo sėkmingas visame pasaulyje, jo pelnas pasaulio mastu siekė 400 mln. dolerių. Taip pat filmas gavo daug apdovanojimų ir nominacijų, ypač dėl Kolino Firto vaidybos.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kolinas Firtas, jo vaidyba buvo įvertinta BAFTA ir Akademijos apdovanojimais.
Aktorius – vaidmuo

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1925 m. Jorko hercogas Albertas yra mikčius ir turi bėdų kalbėti viešai. Jo žmona Elžbieta siekia, kad logopedas Lionelis Lougas, taikydamas netradicinius metodus, padėtų jos vyrui, nors šis iš pradžių ir nenori. Tačiau išklausęs savo balso įrašo per Lionelio priėmimą Albertas grįžta į gydymą. Trečiojo dešimtmečio viduryje Alberto brolis Karalius Eduardas VIII išsižada sosto, šis atitenka Albertui, jis tampa Karaliumi Jurgiu VI. Iškart po to valdžioje įvyksta krizė ir Anglija paskelbė karą Vokietijai. Karalius Jurgis VI turi pasakyti kalbą savo tautiečiams, o jo draugas Lionelis padeda jam tai padaryti.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 m. filmas laimėjo 4 Oskarus: kaip geriausias filmas, už geriausią aktorių, geriausią režisierių ir geriausią scenarijų. Iš viso buvo nominuotas dvylikoje kategorijų.