Australinis baublys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Botaurus poiciloptilus
Australinis baublys (Botaurus poiciloptilus )
Australinis baublys ( Botaurus poiciloptilus )
Apsaugos būklė

Nykstantys (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Gandriniai paukščiai
( Ciconiiformes)
Šeima: Garniniai
( Ardeidae)
Gentis: Tikrieji baubliai
( Botaurus)
Rūšis: Australinis baublys
( Botaurus poiciloptilus)
Binomas
Botaurus poiciloptilus
Wagler, 1827
Australinio baublio paplitimas

Australinis baublys (Botaurus poiciloptilus) – garninių (Ardeidae) šeimos paukštis.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stambus gandrinis paukštis. Kūno ilgis 66 – 76 cm, atstumas tarp sparnugalių 105–118 cm. Patinas sveria 875 – 2 085 g, o patelė – 571 – 1 135 g.

Galva tamsiai ruda, tik skruostai šviesesni. „Antakis“ šviesiai rudas. Odos plotas nuo snapo iki akies žaliai pilkas arba žydrai pilkas. Nugara tamsiai ruda. Išorinė sparnų pusė ruda, išmarginta smulkiomis šviesiai rudomis ir tamsiai gelsvomis dėmelėmis. Plasnojamosios plunksnos rudos. Vidinė sparnų pusė yra balta, išmarginta rudais šlakeliais. Trumpa uodega rudos spalvos. Smakras ir viršutinė gerklės dalis balta. Kaklas storas, ilgas, tamsiai rudas. Per kaklo priekį eina rudas dryžis. Pilvas baltas.

Rainelė geltona. Snapas tiesus, rusvai geltonas. Kojos ir letenos žaliai geltonos.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitęs Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Tasmanijoje ir Naujojoje Kaledonijoje. Populiacijoje 1000–2499 suaugusių individų.

Biologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aptinkamas tankia augalija apaugusiuose raistuose ar iki 30 cm gylio nendrėmis, švendrais ar viksvomis apžėlusiuose vandens telkiniuose. Įprastai sėslus paukštis. Laikosi pavieniai. Pajutęs pavojų vertikaliai išsitempia, pakelia snapą į viršų ir stovi nejudėdamas Būdamas rusvos spalvos nendrynuose jis beveik nepastebimas.

Dažniausiai maisto ieško vienas, naktį. Žiemą medžioja ir dienos metu. Grobio tyko stovėdamas ir nejudėdamas arba lėtai braidydamas. Norėdamas išbaidyti vandens gyvūnus sparnais judina vandenį arba į vandenį mėto žoles. Minta žuvimi (unguriais, upėtakiais), tikrosiomis medvarlėmis, vėžiagyviais, vabzdžiais (straubliukais, svirpliais, žiogais), vorais, moliuskais, driežais, žiurkėmis, pelėmis ir smulkiais paukščiais.

Poligamai. Dažniausiai lizdus krauna pavienai, kartais kelios patelės krauna lizdus vieno patino teritorijoje[2]. Lizdas 30 – 40 cm skersmens ir 20 – 22 cm aukščio. Lizdą krauna iš nendrių, vandens augalų. Apie savo teritoriją patinas praneša balsu „ pump pump“. Balsas girdimas nuo sutemos iki aušros, net už kilometro[3]. Dėtiyje 3 – 6 rusvi ar kreminiai kiaušiniai. Inkubacija trunka 25 dienas, peri tik patelė. 7 savaičių jaunikliai jau yra apsiplunksnavę.

Kartos trukmė 5,5 metai.

Apsauga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos duomenimis Australinis baublys yra nykstanti rūšis. Paukščiai netenka buveinių dėl dirvų sausinimo ir druskožemių druskų išplovimo. Kiaušinius ir jauniklius naikina rudosios lapės ir katės. Australijoje paukštis saugomas remiantis „Aplinkos ir bioįvairovės apsaugos “ aktu.[4]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos raudonasis sąrašas - Botaurus poiciloptilus“. Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija. anglų k.
  2. „Botaurus poiciloptilus“. Heron Conservation. anglų k. Suarchyvuotas originalas 2017-06-07. Nuoroda tikrinta 2017-10-29.
  3. „Botaurus poiciloptilus“. Wildscreen Arkive. anglų k. Suarchyvuotas originalas 2017-10-30. Nuoroda tikrinta 2017-10-29.
  4. „Botaurus poiciloptilus“. Australian government. Departament of The Environment and Energy . anglų k.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]