Amaras (likeris)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Keli amaro buteliai

Amaras (it. amaro 'kartus') – itališkas žolelių likeris, paprastai geriamas kaip popietinis digestyvas. Paprastai karčiai saldaus skonio, kartais sirupiškos konsistencijos. Alkoholio kiekis – nuo 16% iki 40%.

Panašūs likeriai tradiciškai gaminami visoje Europoje. Pvz., Vokietijoje tokie likeriai vadinami Kräuterlikör. Žolių likeriai gaminami Vengrijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje ir kitur, tačiau pavadinimas amaro naudojamas tik Italijos gamybos likeriams.

Rinkoje parduodamos dešimtys amaro variantų. Labiausiai įprastos markės yra Averna, Ramazzotti, Lucano ir Montenegro. Daugelis komercinių amaro gamintojų savo naudojamus receptus ar gamybos tradicijas veda iš XIX a. Receptai dažniausi sukurti vienuolynuose ar vaistininkų.

Amaras paprastai geriamas neskiestas, kartais – su citrusinio vaisiaus griežinėliu. Taip pat geria su ledu ar toniku.

Amaras yra kitoks gėrimas nei amaretas. Pastarasis yra itališkas saldus likeris, pagardintas migdolais ar kaulavaisių (pvz., abrikosų) kauliukais. Kitoks gėrimas yra ir amaronė – tai itališkas sausas raudonas vynas iš Valpoličelos.

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Amaras gaminamas žoleles, šaknis, žiedus, žievę ir/ar citrusinių vaisių žieveles mirkant etanolio tirpale ar vyne, po to šis ekstraktas košiamas, į jį prideda cukraus sirupo ir mišinį išlaiko statinaitėse ar buteliuose.

Amarai dažniausiai gardinami žolelėmis ir šaknimis (nuo keleto iki kelių tuzinų). Kai kurie gamintojai etiketėse detaliai nurodo visus ingredientus. Amarų gamyboje dažnai naudojami : gencijonas, šventagaršvė, chininmedis, vaistinė melisa, citrininė aloyzija, kadagys, anyžius, paprastasis pankolis, geltonoji ciberžolė, imbieras, mėta, čiobrelis, vaistinis šalavijas, kilnusis lauramedis, citrusinių vaisių žievelės, paprastasis saldymedis, cinamonas, mentolis, tikrasis kardamonas, šafranas, žalioji rūta, kietis ir šeivamedis.

Stiliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvairių markių amarai.
  • Vidutinis (Medium) – paprastai turi 32% alkoholio, subalansuotas kartus, saldus ir citrusinis skoniai. Atstovai – Ramazzotti, Amaro Averna, Lucano, Luxardo Amaro Abano, Amaro Bio.
  • Fernetas (Fernet) – kartesnis už kitus amarus. Atstovai – Fernet Branca, Fernet Stock, Luxardo Fernet, Amaro Santa Maria Al Monte.
  • Šviesus (Light) – šviesesnis už kitus amarus, paprastai turi stipresnį citrusinį gardį nei kiti amarai. Atstovai – Amaro Nonino, Amaro Florio, Amaro del Capo.
  • Alpių (Alpine) – gardintas Alpių žolelėmis. Kartais turi dūmišką prieskonį. Stiprumas apie 17% alkoholio. Atstovai – Amaro Alpino, Amaro Zara, Amaro Braulio.
  • Vermutiškas (Vermouth) – gaminamas iš vyno. Stiprumas paprastai turi apie 18% alkoholio. Silpnai kartus. Šie amarai skoniu primena vermutą. Atstovai – Amaro Don Bairo, Amaro Diesus del Frate.
  • Carciofo' – gaminamas naudojant artišoką. Paprastai turi apie 17% alkoholio. Šie amarai paprastai geriami kaip aperityvai, o ne kaip digestyvai. Atstovai – Cynar, Carciofo.
  • Tartufo – gaminamas su trumais (Tuber melanosporum). Pilstomas 30% stiprumo. Šio tipo amarai gaminami Umbrijoje (Centrinė Italija), kuri garsėja savo trumais, ir San Marine.
  • China – gaminamas naudojant tikrojo chininmedžio žievę. Seniausias ir žinomiausias atstovas yra China Martini (gaminamas palei Turiną).
  • Rabarbaro – gaminamas naudojant rabarbarus. Seniausias ir populiariausias atstovas yra Zucca (gaminamas palei Milaną).
  • kitokie – gaminami su medumi, pankoliais, žaliais graikiniais riešutais (nočinas) ir kt.