Tikrasis kardamonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Elettaria cardamomum
Tikrasis kardamonas (Elettaria cardamomum)
Tikrasis kardamonas(Elettaria cardamomum)
Mokslinė klasifikacija
Domenas: Eukariotai
( Eukaryota)
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Lelijainiai
( Liliopsida)
Eilė: Imbieriečiai
( Zingiberales)
Šeima: Imbieriniai
( Zingiberaceae)
Gentis: Kardamonas
( Elettaria)
Rūšis: Tikrasis kardamonas
( Elettaria cardamomum)

Tikrasis kardamonas (Elettaria cardamomum) – imbierinių (Zingiberaceae) šeimos prieskoninis augalas; vienintelė rūšis kardamono (Elettaria) gentyje.

Prieskonis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naudojamos sėklos, esančios trilizdėse dėžutėse.

Tikrojo kardamono trilizdės dėžutės su sėklomis

Kvapas ir skonis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Saldus, aromatingas, maloniai primenantis sakus.

Kilmė, istorija, tradicijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – Publicistinis stilius
Jei galite, sutvarkykite.

Kardamoną kaip prieskonį naudojo jau romėnai, šiandien iš europiečių jį bene labiausiai mėgsta skandinavai. Sėklos naudojamos visame pasaulyje – patiekalams ir kramtomiesiems produktams (kramtomosios gumos giminaičiams) gardinti. Tai mėgstamas indų, Pakistano, persų virtuvės prieskonis.

Kardamonu kvepianti kava yra beveik tapusi arabų svetingumo simboliu. Žiupsnelis ką tik sumalto kardamono sumaišomas su malta kava arba į kavinuką įdedamos kelios sėklelės.

Daugelyje rytų šalių kardamonas naudojamas mėsos ir ryžių patiekalams gardinti – mėsa troškinama pikantiškame padaže, į kurį paskui dedama nevirtų ryžių, šie išverda aromatingame skystyje persigerdami jo kvapu ir skoniu.

Europoje kardamonas tradiciškai naudojamas sausainiams ir meduoliams gardinti. Skandinavai gardina juo saldžius mielinius kepinius, paštetus bei dešras.

Šri Lankoje kardamonu ir cinamonu gardinami aštrūs jautienos ar vištienos troškiniai (kariai). Visame Indijos pusiasalyje šiomis sėklelėmis skaninami ir saldūs patiekalai.

Kardamono dedamas į kai kuriuos kario mišinius, jo yra indiškame garam masala. Kašmyre mėgaujamasi saldžia žalia arbata, kuri aromatizuota kardamono vaisiais.

Aromatizuota šildanti arbata chai irgi gardinama kardamonu, be to dar cinamonu, gvazdikėliais ir juodaisiais pipirais. Iš pradžių vandenyje virinami prieskoniai, paskui pridedama arbatžolių ir pieno, po kelių minučių nukošiama – ir kvapni stimuliuojanti arbata paruošta.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Maltas kardamonas labai greit praranda aromatą ir kitas vertinamas savybes, nelabai ilgai jos išlieka ir sėklose, todėl geriausia pirkti kardamono vaisius (trilizdes dėžutes), kuriuos spustelėjus nesunkiai išlukštenamos sėklos. Sodriai žalios sėklos vertingesnės už blyškias.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]