Tokijo automobilių paroda

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
2007 m. Tokijo automobilių paroda

Tokijo automobilių paroda – tarptautinė automobilių, motociklų ir kitų transporto priemonių paroda kas dvejus metus, spalio-lapkričio mėn. vykstanti Japonijoje, Čibos mieste (netoli Tokijo įsikūrusiame Makuhari parodų centre). Parodą rengia Japonijos automobilių gamintojų asociacija (JAMA, jap. 日本自動車工業会). Paprastai joje yra pristatoma daugiau koncepcinių modelių, negu paruoštų gamybai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą kartą surengta 1954 m. balandžio 20 d. Hibija parke (Hibiya Park). Per dešimt dienų parodą aplankė apie 547 000 lankytojų, buvo pristatytos 267 transporto priemonės, iš kurių tik 17 buvo lengvieji automobiliai, kas atspindėjo to meto šeimos automobilių trūkumą Japonijoje. Didžiąją dalį eksponatų sudarė sunkvežimiai, autobusai ir motociklai. Didžiausio dėmesio susilaukė Austin A40, Hillman Minx ir Renault 4CV automobiliai, tarp vietinių automobilių gamintojų modelių buvo Prince Sedan AISH, Toyota Toyopet Super RH, Datsun Passenger Delux DB-5, Ohta ir triratės „Daihatsu“ transporto priemonės.

Antrą kartą paroda įvyko 1955 m. gegužės 7 d. ir truko 12 dienų. Tarp 785 000 apsilankiusių lankytojų buvo ir Princas Akihito.

Didžiausią reikšmę lengvieji automobiliai įgijo trečiosios Tokijo automobilių parodos, atidarytos 1956 m. balandžio 20 d., metu. Prie to daug prisidėjo Tarptautinės prekybos ir pramonės ministerijos vykdyta iniciatyva, pavadinta „Liaudies automobilio planu“. Ministerijos užsibrėžtas tikslas – pagaminti keturių sėdimų vietų automobilį, galintį išvystyti 100 km/h greitį ir kainuojantį ¥150 000 jenų – buvo nerealistiškas. Nepaisant to, kad tai dukart viršijo tų metų šalies nacionalinį pajamų vidurkį, tai tebuvo tik penktadalis tipiško automobilio vertės, mat vietiniams automobilių gamintojams buvo teikiami kreditai, kad šie mažintų automobilių kainas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]