Riaženka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Riaženka (ukr. ряжaнка, rus. ряженка) – raugintas pieno produktas iš ukrainiečių virtuvės[1][2], gaminamas iš šutinto karvės pieno rauginant pienarūgščio rūgimo bakterijomis. Rauginama termofiliniais pienarūgščio rūgimo streptokokais ir grynu bakterijų Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus raugu 3-6 valandas. Paruošta riaženka būna gelsvai rudokos spalvos, su tradiciniu rūgštaus pieno skoniu. Riaženka gali būti laikoma vienu iš jogurto atmainų.

Iš riaženkos galima gaminti gėrimą lasi.

Panašūs gėrimai yra varenecas (rus. варенец) ir tiurkų katykas (rus. катык).

Maistinė vertė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Riaženka turi praktiškai tiek pat maisto medžiagų kaip ir pienas, tačiau jos lengviau organizmo įsisavinamos. Riaženkos skonis švelnesnis negu kefyro.

Manoma, kad riaženka turi ir gydomųjų savybių, nes stiklinėje riaženkos yra ketvirtis paros dozės kalcio ir 20% fosforo. Riaženkos baltymai įsisavinami sparčiau nei žalio pieno baltymai. Pieno rūgštis žadina apetitą, gerina virškinimo trakto ir inkstų veiklą.

Lyginant su kitais raugintais pieno produktais riaženka kaloringiausia. Mažiau kaloringas riaženkos analogas yra varenecas, kuris skoniu primena riaženką, tačiau nėra toks riebus, kadangi jį gaminant nededa grietinėlės.

100 g riaženkos yra:

Riaženkos parametrai:

  1. Išleidimo data. Naudingiausia laikoma visiškai šviežia riaženka, kadangi joje daugiausia pienarūgščio rūgimo bakterijų.
  2. Sudėtis. Riaženkos gamyboje nenaudojami jokie dirbtiniai maisto priedai (dažikliai, stabilizatoriai). Riaženka yra visiškai natūralus pieno produktas.
  3. Konsistencija. Kokybiška riaženka yra vienalytė. Skirtingai negu kefyre, riaženkoje neturi būti sutirštėjimų ir susidariusių dujų burbuliukų. Gali būti pieno putelės.
  4. Spalva. Riaženkos spalva kreminė kaip ir šutinto pieno, tolydi visame tūryje.
  5. Kvapas. Savotiškas, švelnus rūgusio pieno kvapas. Aštrus, į nosį kertantis kvapas rodo, kad produktas sugedęs.
  6. Pakuotė. Tinkamiausia pakuotė – stiklinis butelis. Per stiklą matyti tiek riaženkos spalva, tiek tekstūra, kurie rodo riaženkos kokybę. Tačiau paskutiniais metais riaženka vis rečiau pilstoma į butelius. Minkšta riaženkos pakuotė prasčiausia, nes joje greitai praranda struktūra, dėl ko blogėja ir skoninės savybės.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]