Katykas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Katykas (rus. Катык; azer. qatıq; bašk. ҡатыҡ; bulg. катък; kaz. қатық; kirg. катык; tadž. қатиқ; tot. катык; turkm. gatyk; uzb. qatiq; uig. қатиқ) – rauginto pieno gėrimas, paplitęs tiurkų tautose ir Bulgarijoje.

Gaminamas iš natūralaus pieno rauginant jį specialiomis rauginimo bakterijomis, tačiau nuo kitų rūgpienio rūšių skiriasi tuo, kad rauginamas virinant sutirštintas pienas, dėl ko jo riebumas būna padidėjęs. Prieš rauginant pienas virinamas, kol jo tūris sumažėja maždaug trečdaliu. Sutirštintas pienas rauginamas 20–40 °C temperatūroje 6–10 valandų, stengiantis rūgstančio pieno nepurtyti ir nemaišyti.

Neretai pienas padažomas burokėliais ar vyšniomis. Šiuolaikiniai katyko gamintojai gamina ir sumažinto riebumo jo variantus.

Nukošus katyką gaunama suzma (сузьма ar сузбе) – produktas, tarpinis tarp varškės ir grietinės.

Paruoštas katykas laikomas 2–3 dienas. Po to jis parūgštėja, įgyja aštresnį skonį. Tada tinka dėti į riebias sriubas ir buljonus. Vidurinėje Azijoje katyką valgo atskirai kaip kefyrą ar deda į salotas kaip užpilą, nes jis pakankamai rūgštus. Naudojamas gaminant šaltąją sriubą čalopą (Чалоп).

Naudingos savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Katyko raugą sudaro bulgarinės lazdelės ir pienarūgščio rūgimo streptokokai. Raugindamos pieną šios bakterijos suteikia jam naudingų savybių ir didelę mitybinę vertę.

  • Katyką gaminantys mikroorganizmai užtikrina aukštą gėrimo įsisavinamumą ir biologinį vertingumą.
  • Katykas turi daug vitaminų ir mikroelementų, svarbių žmogaus sveikatai palaikyti.
  • Katykas slopina žarnyno puvimo bakterijų vystymąsi, atstato žarnyno bakterinę sudėtį.
  • Reguliariai geriamas katykas mažina virškinimo sutrikimus.
  • Katykas turi organizmą stiprinančių savybių.