Pampuškos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pampuškos

Pampuška (ukr. пампушка, пампух[1] 'spurgų rūšis', nuo lenk. pampuch 'sklindis', vok. Pfannkuchen 'blynas, sklindis', kur Pfanne 'keptuvė', Kuchen 'pyragas') – nedidelė, pikantiška arba saldi, miltinė apvali bandelė, populiari ukrainiečių virtuvėje.[2][3]

Prie barščių
Su uogienės įdaru

Šiuolaikinėje Ukrainoje pampuškos gaminamos iš mielių tešlos (su kiaušiniais, sviestu, pienu). Puriai tešlai padaryti naudojami rugių, kviečių, grikių arba mišrūs kviečių-grikių miltai. Tešla nekietai suminkoma, jai leidžiama pakilti du kartus. Padalijus tešlą į graikiško riešuto dydžio bandeles, jos suvilgomos lydytu sviestu, leidžiama dar šiek tiek pakilti ir tada 20–30 min. verdamos garuose ir baigiamos kepti orkaitėje iki lengvo parudavimo. Patiekiamos karštos prie barščių, su keptų svogūnų ar česnakų padažu. Saldžioms pampuškoms paruošti dedamas saldus įdaras iš uogų džemo, aguonų, pati bandelė apibarstoma cukraus pudra.

Lvove nuo 2008 m. rengiami kalėdiniai pampuškų festivaliai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pampuškos buvo žinomos Rusijoje kaip Odesos miesčioniškos virtuvės patiekalas, patekęs į restoranus. Pasak kulinarijos istoriko Viljamo Pochliobkino, jų pradininkai buvo vokiečių kolonistai Ukrainoje.[3] Bandelės buvo iš dalies paplitusios XIX a. antroje pusėje ir pietų bei pietryčių Ukrainos miestų gyventojų virtuvėje, vėliau įgijusios „liaudies“ patiekalo statusą. Odesos regione taip vadintos mielinės tešlos bandelės.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos gyventojų vartojama pampuška yra iš miltų arba iš miltų ir virtų bulvių kepta bandelė, paplotėlis, valgomas pasidažant taukuose.[4] Be to, dėl pačios bandelės formos, šiuo žodžiu gali būti pavadinama stora, putli mergina. Gi de Mopasano garsi novelė „Boule de Suif“ (1880) lietuviškai išleista pavadinimu „Pampuška“.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Max Vasmer (1953–55).Пампуха. Russisches Etymologisches Wörterbuch. Heidelberg: Carl Winter
  2. "Пампух, пампуха" Словник української мови в 11 томах. Академічний тлумачний словник. Kiev: Naukova Dumka. 1970–1980.
  3. 3,0 3,1 William Pokhlyobkin. Большая энциклопедия кулинарного искусства. Moscow: Centrpoligraph. p. 820. ISBN 978-5-9524-3563-6.
  4. Pampuška (lkz.lt)