Blynai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Sklindžiai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Lietiniai blynai

Blynai (jidiš בלינצע, lenk. bliny, blrs. бліны, rus. блины ) – populiarus valgis Rytų Europos šalyse. Pavadinimas kilęs iš senųjų slavų kalbos žodžio mlin 'malti'. Lietuvoje tai tradicinis Užgavėnių patiekalas.

Blynai gaminami paprastai: sumaišoma tešla ir kepama keptuvėje. Yra labai daug įvairių tešlos receptų: tešla gali būti maišoma su miltais, bulvėmis, ar kitokiais pagardais.

  • Paprasti blynai maišomi su miltais, kiaušiniu, pienu ar vandeniu ir prieskoniais. Patiekiami su grietine ar įvairia uogiene. Taip pat galima įmaišyti į tešlą įvairių vaisių (pvz., bananų, obuolių) ir taip išgauti visiškai kitokį skonį.
  • Blyneliai. Tai skystesnės tešlos blynai, kurie iš pradžių iškepami (dažniausiai per visą keptuvę), ir po to į vidų įdedamas tam tikras įdaras – faršas, sūris, kumpis, varškė ir t. t. Daugelis šiuos blynelius vadina lietiniais, tačiau tai nėra tikslingas pavadinimas.
  • Sklindžiai. Tai taip pat iš panašios tešlos gaminami blyneliai, tik jie būna kiek mažesni ir putlesni.
  • Lietuvoje populiarūs bulviniai blynai ruošiami iš tarkuotų bulvių.
  • Dzūkijoje gaminami grikių blynai.

Į blynus dažnai dedami įvairūs įdarai: mėsa, žuvis, grybai, daržovės, sūris, varškė, uogienė. Į lietinius įdaras susukamas, kitiems – maišomas su tešla.

Blynai patiekiami su sviestu, grietine, uogiene, jogurtu ir kt.