Oro laineris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Boeing 777-200ER.

Oro laineris, avialaineris arba tiesiog laineris – didelis lėktuvas su nejudamais sparnais, kurio pagrindinė paskirtis – keleivių transportavimas. Oro lainerius įsigyja arba nuomojasi oro linijų bendrovės. Oficialus lainerio apibrėžimas kiekvienoje šalyje skirtingas, tačiau dažniausiai tai apibūdinamas lėktuvas, kuriame yra 20 ir daugiau sėdimų vietų ir/arba tuščio lėktuvo masė viršija 22680 kg, turi du ar daugiau variklių.

Oro lainerių tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plačiafiuzeliažiai laineriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Airbus A380

Didžiausiai oro laineriai yra plačiafiuzeliažiai, dažniausiai jų keleivių salone yra du praėjimai tarp keleiviams įrengtų vietų. Šios kategorijos oro laineriai yra: Boeing 747, Boeing 767, Boeing 777, Boeing 787, Airbus A300, Airbus A310, Airbus A330, Airbus A340, Airbus 350, Airbus A380, Lockheed L-1011, McDonnell Douglas DC-10, McDonnell Douglas MD-11, II-86 ir II-96. Šie oro laineriai dažniausiai naudojami ilgo nuotolio skrydžiams tarp oro linijų kompanijų centrų ir didžiųjų miestų, kai reikia transportuoti daug keleivių.

Siaurafiuzeliažiai laineriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mažesni, labiau paplitę oro laineriai, kurių fiuzeliažas siauresnis, nei anksčiau aprašytų, ir kuriuose praėjimas tarp keleivių sėdynių yra tik vienas, vadinami siaurafiuzeliažiais laineriais. Šie laineriai naudojami vidutinio nuotolio skrydžiams arba kai reikia pervežti mažiau keleivių. Tai lėktuvai: Boeing 717, Boeing 737, Boeing 757, DC-9, MD80, Airbus A320, Comac 919. Taip pat šiai kategorijai priskiriami senesni laineriai Boeing 707, Boeing 727, DC-8, Fokker 70/100, VC 10, Tupolev ir Jakovlev koncernų gaminti lėktuvai.

Regioniniai laineriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Saab 2000

Regioniniais laineriais dažniausiai laikomi mažiau nei 100 vietų turintys turbosraigtiniai lėktuvai. Šiuos lėktuvus dažniausiai įsigyja mažesnės oro linijų bendrovės arba naudoja skrydžiams, kuriuose keleivių palyginti nedaug, tačiau šiuose laineriuose, kaip ir didžiuosiuose, įrengta tualeto patalpa, taip pat dirba skrydžio palydovas.

Šiems laineriams priskiriami Embraer ERJ, Bombardier CRJ, Q (DASH-8) serijos lėktuvai, taip pat ATR 42/72, Saab 340, Saab 2000, Xian MA60. Oro kompanijos ir jų partneriai šiais lėktuvais keleivius skraidina palyginti trumpais nuotoliais tarp skrydžių centrų.

Vietiniai lėktuvai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

19 ar mažiau vietų keleiviams turintys lėktuvai vadinami vietiniais lėktuvais (angl. commuter aircraft) arba, kartais, oro taksi. Dažniausiai šiuose lėktuvuose nebūna tualeto, taip pat neskraido palydovai. Šiai kategorijai priskiriami lėktuvai Beechcraft 1900, Fairchild Metro, Jetstream 31/41, CN-235, Embraer EMB 110, Cessna Caravan, Letov L-410 ir kiti.

Kiti oro laineriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boeing 747 su Space Shuttle Endeavour

Kai kurie oro lainerių modeliai pritaikyti ne masiniams keleivių pervežimams, o kitoms reikmėms, pvz., krovinių gabenimui, tam tikrų kompanijų prabangai. Taip pat nemažai oro lainerių aprūpinus specialia įranga yra pertvarkyti į vyriausybinius „VIP“ lėktuvus, kiti atlieka karines funkcijas ir naudojami kaip orlaivis-tankeris (kuro papildymui), medicininėms reikmėms, žvalgybai.

Gamintojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Oro lainerių rinkoje dominuoja tik keletas gamintojų. Žinomiausi yra šie:

JAV kompanijos:

Ukrainos koncerno "Antonov" sukurtas regioninis laineris An-140

NVS ir buvusios sovietinės erdvės kompanijos:

Europos kompanijos:

Taip pat kitos žinomesnės kompanijos:

Žymiausi oro laineriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Douglas DC-3 – daugelio vertinimu pirmasis tikras oro laineris
  • De Havilland Commet – pirmasis pagamintas reaktyvinis oro laineris
  • Boeing 737 – visų laikų geriausiai parduodamas civilinis oro laineris
  • Concorde – viršgarsinio greičio oro laineris, naudotas 1976–2003 m.
  • Boeing 747 – didžiausias oro laineris 1968-2005 m.
  • Airbus A380 – didžiausias pasaulyje oro laineris.