Naujausieji laikai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Naujausieji laikai – istorijos periodas, trunkantis nuo 1918 m. (Pirmojo pasaulinio karo pabaigos) iki šių dienų. Naujausieji laikai yra naujųjų laikų periodas vakarietiškoje istorijos periodizacijoje, susidedančioje iš antikos, viduramžių ir naujųjų laikų. Skirtingose periodizacijos schemose naujausiųjų laikų pradžia apibrėžiama skirtingai – kartais naujausiais laikais vadinamas istorijos laikotarpis, prasidedantis Prancūzijos revoliucija. Marksistinėje istoriografijoje periodo pradžia siejama su Spalio revoliucija. Laikotarpio pabaiga taip pat kartais laikoma Antrojo pasaulinio karo pabaiga, vėlesnį laikotarpį įvardinant kaip „šių laikų istoriją“.

Svarbiausi šio laikotarpio įvykiai yra Pirmasis pasaulinis karas ir po jo susidariusi pasaulio valstybių sistema bei Antrasis pasaulinis karas.

Šiuo laikotarpiu susikūrė arba atsikūrė daugelis šiuolaikinių Europos valstybių: Baltarusija, Čekija, Estija, Juodkalnija, Serbija, Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Makedonija, Slovakija, Slovėnija, Vengrija, Ukraina, Kosovas.