Nacių simboliai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Nacių simboliai – Vokietijos Trečiojo Reicho ir Vokietijos nacionalsocialistinės darbininkų partijos naudota simbolika.

XX a. Vokietijos nacionalsocialistinė darbininkų partija naudojo daug vaizdinių simbolių, ypač svastiką, kuri dažniausiai vaizduota ant nacistinės Vokietijos vėliavos. Nuo 1933 m. nacių svastika – tapo visos šalies piliečių kasdienybe, o 1935 m. įstatymu buvo įtvirtinta kaip valstybės simbolis.

Svastika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Svastika.
Svastika buvo pirmasis nacizmo simbolis.

Pagrindinis nacių partijos simbolis – „laužytas kryžius“ (vok. hakenkreuz), kuris buvo naudotas nuo pat partijos sukūrimo 1920 m. Emblemoje pavaizduotas baltas skritulys raudoname fone. Skritulio centre – juoda svastika, pasukta 45 laipsnių kampu. Ši emblema buvo naudojama nacių partijos vėliavoje, herbe ir rankovių raiščiuose, kuriuos ryšėjo partijos nariai, valstybės tarnautojai, kareiviai ir t. t.

Juodos, baltos ir raudonos spalvų derinys pasiskolintas iš Vokietijos imperijos vėliavų. Naciai pasmerkė Veimaro respublikos vėliavą, kurią iki šiol naudoja Vokietijos Federacinė Respublika.

Knygoje „Mano kova“ (Mein Kampf) Adolfas Hitleris paaiškino, ką reiškia nacių vėliava: Raudona – visuomenės nuostata, kuria paremtas šis judėjimas. Balta – valstybė. Svastika išreiškė vokiečių tautos misiją siekti arijų rasės pergalės ir taip pat kūrybinio darbo idealo triumfą.

Šiandien tokios šalys kaip Vokietija, Austrija, Prancūzija, Lietuva, Latvija, Lenkija, Ukraina, Brazilija ir Izraelis draudžia nacių simbolius, o viešą jų demonstravimą ne mokymosi tikslais laiko kriminaliniu nusikaltimu. 2018 m. rugpjūčio 9 d. Vokietija suteikė teisę naudoti svastiką ir kitus nacių simbolius kompiuteriniuose žaidimuose.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nacistinis režimas vyriausybines institucijas skatino atsisakyti religinių simbolių tokių kaip kryžius, šventųjų paveikslai ir kt.

Erelis virš svastikos. Naudotas (1933 – 1945 m.)
Supaprastintas keltiškasis kryžius yra naudojamas daugelio neonacių grupuočių.

Kiti simboliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiti Vokietijos nacionalsocialistinė darbininkų partijos naudoti simboliai:

Runos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Runos buvo naudojamos nacių partijos ir iki dabar naudojamos neonacių grupuočių, kurios sieja save su germaniškomis tradicijomis.

Neonacių simboliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugelis nacionalsocialistų partijos simbolių buvo perimti neonacių.

Tačiau neonaciai taip pat naudoja keletą naujų simbolių:

  • 18, kodas Adolfui Hitleriui. Numeris gaunamas pagal raidės eilę abėcėlėje: A=1, B=8
  • 88, kodas Deivido Leino (David Lane) manifestui 88 priesakai
  • 14, kodas Deivido Leino frazei 14 žodžių. Ji reiškia: Mes privalome užtikrinti mūsų žmonių egzistenciją ir Baltųjų vaikų ateitį (angl. We must secure the existence of our people and a future for White children). Frazė taip pavadinta, nes originalo kalba ją sudaro būtent 14 žodžių, o verčiant juos į kitas kalbas iškyla sunkumų, norint perteikti lygiai tą pačią prasmę ir panaudoti taip pat lygiai 14 žodžių. Dėl šios priežasties šiame lietuviškame vertime yra tik 10 žodžių.
  • Keltiškasis kryžius