Lietuvos evangelikų baptistų bendruomenių sąjunga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Krikščionybė

Lietuvos evangelikų baptistų bendruomenių sąjunga – nepriklausomų evangeliškų bendruomenių bendrija.

LEBBS emblema

Lietuvos evangelikų baptistų bendruomenių sąjunga yra valstybės pripažinta krikščioniška bendrija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trylika baptistų bendruomenių tarpukario metais buvo susijungusios į Lietuvos baptistų sąjungą, kuriai iki pat sąjungos likvidavimo 1940 m. vadovavo Teodoras Gerikas. Tuomet narių skaičius sumažėjo, nes į Vokietiją repatrijavo didesnė dalis vokiečių tautybės baptistų.

Narių skaičius ženkliai sumažėjo ir 1959 - 1960 m., kai didžioji dalis buvusio Klaipėdos krašto baptistų gavo teisę išvykti į Vokietijos Federacinę Respubliką. 1945 m. Lietuvos baptistai kartu su Latvijos ir Estijos tikėjimo broliais tapo TSRS evangelikų krikščionių baptistų sąjungos dalimi. Anksčiau viena nuo kitos nepriklausomos sąjungos ir toliau tvarkėsi gana savarankiškai, ir tik kai kurie klausimai buvo sprendžiami centralizuotai: dvasininkų ruošimas, rūpinimasis reikalinga literatūra.

Taip tęsėsi iki 1989 m., kai bendruomenių atstovų konferencijoje buvo nuspręsta atnaujinti savarankišką sąjungos veiklą. Kiek vėliau buvo atkurta narystė Pasauliniame baptistų aljanse, ir sąjunga priimta į Europos baptistų federaciją.

Dabartis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baptistai Lietuvoje, kaip nedidelė konfesija, kai kuriose veiklos srityse kooperuojasi su kitomis Bažnyčiomis ar krikščioniškomis organizacijomis. Tai krikščioniškos literatūros leidyba, sekmadieninių mokyklų mokytojų ruošimas, labdaringa bei kultūrinė veikla ir kt. Lietuvos evangelikų baptistų bendruomenių sąjungos būstinė yra Klaipėdoje (Vytauto g. 38a).

Šiuo metu LEBBS sudaro aštuonios bendruomenės: Ylakių EBB, Kauno EKBB, Klaipėdos EBB, Mažeikių EKBB, Panevėžio "Dievo Malonės" BB, Šiaulių EKBB, Vilniaus "Naujojo Testamento" BB ir Visagino EKBB. Mažesniuose miesteliuose yra misijos taškai, tikinčiųjų grupės.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aukščiausias LEBBS sprendžiamasis organas yra LEBBS bendruomenių konferencija, kuri surenkama nerečiau kaip kartą per metus. Joje dalyvauja po du atstovus iš kiekvienos bendruomenės. Būtent konferencija numato veiklos kryptis ir prioritetus, renka sąjungos tarybą ir pirmininką, priima ir keičia įstatus.

LEBBS taryba tarp konferencijų įgyvendina konferencijos nutarimus. Į ją įeina 7 žmonės iš skirtingų bendruomenių. Renkama 3 metų laikotarpiui.

LEBBS pirmininkas atstovauja sąjungai įvairiuose institucijose. Atsako už tarybos veiklą, vadovauja jos posėdžiams. Atskaitingas tarybai ir konferencijai. Renkamas 3 metų laikotarpiui.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

[1]

  1. Lietuvos evangelikų baptistų bendruomenių sąjunga